Jabłka w cieście


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 3 jabłka szara reneta
  • olej
  • cukier puder
  • syrop malinowy
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • nakrętka butelki
  • patyczki do szaszłyków
  • papierowy ręcznik

Czy to donutsy? Nie, o wiele zdrowsze jabłka w cieście. Prosty przepis na wyborną przekąskę. Znakomite krążki do maczania w syropie malinowym.

Przepis na: Jabłka w cieście

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następie pokrój je w poprzek na plastry o grubości 1 cm. za pomocą nakrętki wytnij gniazda nasienne z okręgów. Okręgi skrop sokiem z cytryny aby nie poczerniały.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko, jajko oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej większą ilość oleju.
  4. Nabijając jabłka patyczkami do szaszłyków obtocz je w cieście a następnie umieść na patelni i smaż z obu stron aż uzyskają złocisty kolor.
  5. Usmażone jabłka rozłóż na papierowym ręczniku aby pozbyć się tłuszczu.
  6. Ostygnięte jabłka oprósz cukrem pudrem.