Vol-au-vent


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 ciasto francuskie
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • tymianek
  • masło
  • ser brie z orzechami włoskimi
  • 1 jajko
  • orzechy włoskie

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka
  • pergamin

Zapraszam Was w podróż do Francji za sprawą chrupiących vol-au-ventów z farszem pieczarkowym oraz serem brie z orzechami włoskimi. Przepyszna przystawka, idealna zarówno małe spotkanie, jak i na większe przyjęcia.

Przepis na: Vol-au-vent

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  2. Rozłóż ciasto francuskie i wytnij krążki za pomocą szklanki. Na jedną foremkę potrzebujesz 3 krążki. W dwóch z nich zrób w środku okrągłe otwory, aby powstał pierścień o grubości 1 cm.
  3. Wbij jajko do miseczki, dolej troszeczkę wody i zamieszaj trzepaczką.
  4. Posmaruj cały krążek jajkiem, na nim ułóż wycięty krążek, który również posmaruj jajkiem. Na górę połóż 3 wycięty krążek, jego także posmaruj jajkiem. Z wyciętych środków możesz zrobić przykrywki.
  5. Wszystkie foremki ułóż na pergaminie i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Następnie wyjmij je i odstaw, aby wystygły.
  6. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i zeszklij na niej cebulę.
  7. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w półksiężyce i dodaj do cebuli. Podlej całość sosem sojowym i smaż, aż płyny odparują.
  8. Dopraw do smaku pieprzem oraz tymiankiem i odstaw, żeby wystygło.
  9. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj, a następnie dodaj ją do przestudzonego farszu.
  10. Pokrój ser Brie na plasterki.
  11. Do gotowych foremek nałóż farsz, przykryj plasterkiem sera, a następnie włóż do piekarnika na 5 minut.
  12. Gotowe Vol au vent przykryj pokrywkami z ciasta lub dekoruj orzechami włoskimi.