Ciasto z orzechami


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 jabłka
  • 200 g orzechów laskowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 75 g rodzynek
  • 125 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • mikser
  • woreczek
  • tłuczek
  • blaszka do ciasta
  • papier do pieczenia
  • miska szersza od garnka

Porada szefa kuchni

Najszybszy i najlepszy sposób na topienie czekolady: do miseczki pokrusz czekolady i włóż na 1 minutę do mikrofalówki o mocy 600 W. Następnie wyjmij, zamieszaj i ponownie włóż na 30 sekund na 600 W. Potem wyjmij, zamieszaj chwilę i gotowe.

Szybkie ciasto z orzechami laskowymi. Proste w przygotowaniu, a jakie pyszne. Przepis na pokonanie małego głoda.

Przepis na: Ciasto z orzechami

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C z trybem termoobiegiu.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj do tego olej, mleko oraz jajka. Całość dokładnie zmiksuj mikserem.
  3. Zagotuj wodę w czajniku, wlej ją do miseczki i wrzuć do niej rodzynki. Po 10 minutach dokładnie odsącz z płynu.
  4. Orzechy laskowe wrzuć do woreczka i potłucz lekko tłuczkiem.
  5. Jabłka umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  6. Do miski dodaj orzechy laskowe, odsączone rodzynki i jabłka. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, a następnie włóż do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie odstaw ciasto, aby ostygło.
  8. Do garnka nalej wody i zagotuj ją. Na garnuszku połóż miskę i pokrusz do niej mleczną i gorzką czekoladę. Mieszaj, aż utworzy się jednolita masa.
  9. Gotowe ciasto udekoruj polewą czekoladową.