Zapiekanka makaronowa
- 200 g makaronu Penne
- 400 g pieczarek
- 200 g szpinaku
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 100 g żółtego sera
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- masło
- 60 g słonecznika
- sól i pieprz
- tymianek
- natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia aluminiowa
- sitko lub cedzak
Zapiekanka makaronowa przepis
- Makaron ugotuj 1 minutę krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go na sitku i zlej zimną wodą.
- W sitku umieść szpinak i zlej zimną wodą. pozostaw go w nim aby woda odciekła.
- Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W garnku rozgrzej odrobina masła i podsmaż cebulę. Gdy będzie zeszklona dodaj do niej pieczarki i dopraw szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż szpinak przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj do niego czosnek i smaż razem kolejne 3 minuty.
- Następnie do szpinaku dodaj śmietankę i wsyp słonecznik i dopraw solą z pieprzem. Całość duś jeszcze 6 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopi C.
- Do pieczarek gdy odparowała woda dodaj sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Duś 5 minut i odstaw aby przestygły. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.
- Na dnie formy do tarty lub naczynia żaroodpornego ułóż makaron, następnie warstwę pieczarek i kolejno warstwę szpinaku.
- Całość zalej połową śmietanki. Z w drugą połową wymieszaj żółtka i mieszanką zalej cały wierzch.
- Na sam koniec rozsyp ser, zakryj folią aluminiową i całość włóż do piekarnika na 20 minut. w połowie czasu pieczenia zdejmij folię.
Panie Kapitanie, :) a jeśli mam uraz do szpinaku z przedszkola, czy mogę dać zamiast niego rukolę?
Pozdr.
Yana