Zapiekanka makaronowa
- 200 g makaronu Penne
 - 400 g pieczarek
 - 200 g szpinaku
 - 330 ml śmietanki 30%
 - 2 żółtka
 - 100 g żółtego sera
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - olej
 - masło
 - 60 g słonecznika
 - sól i pieprz
 - tymianek
 - natka pietruszki
 
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia aluminiowa
 - sitko lub cedzak
 
Zapiekanka makaronowa przepis
- Makaron ugotuj 1 minutę krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go na sitku i zlej zimną wodą.
 - W sitku umieść szpinak i zlej zimną wodą. pozostaw go w nim aby woda odciekła.
 - Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
 - Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
 - Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - W garnku rozgrzej odrobina masła i podsmaż cebulę. Gdy będzie zeszklona dodaj do niej pieczarki i dopraw szczyptą soli.
 - Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż szpinak przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj do niego czosnek i smaż razem kolejne 3 minuty.
 - Następnie do szpinaku dodaj śmietankę i wsyp słonecznik i dopraw solą z pieprzem. Całość duś jeszcze 6 minut.
 - Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopi C.
 - Do pieczarek gdy odparowała woda dodaj sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Duś 5 minut i odstaw aby przestygły. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.
 - Na dnie formy do tarty lub naczynia żaroodpornego ułóż makaron, następnie warstwę pieczarek i kolejno warstwę szpinaku.
 - Całość zalej połową śmietanki. Z w drugą połową wymieszaj żółtka i mieszanką zalej cały wierzch.
 - Na sam koniec rozsyp ser, zakryj folią aluminiową i całość włóż do piekarnika na 20 minut. w połowie czasu pieczenia zdejmij folię.
 
																											
									








Panie Kapitanie, :) a jeśli mam uraz do szpinaku z przedszkola, czy mogę dać zamiast niego rukolę?
Pozdr.
Yana