Wigilijna zupa grzybowa


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 20 g suszonych borowików
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 120 ml śmietanki 30%
  • mąka pszenna
  • łazanki
  • natka pietruszki

Domowa, wigilijna zupa grzybowa, czyli klasyka na wielu polskich stołach podczas świąt. Poznajcie nasz przepis inspirowany smakami z kuchni babci oraz lekkim restauracyjnym szykiem.

Wigilijna zupa grzybowa przepis

  1. Borowiki i podgrzybki wrzuć do osobnych misek i zalej każde szklanką wrzątku. Namaczaj prze całą noc
  2. Do garnka wlej 1 litr bulionu i dodaj grzyby razem z płynem.
  3. Garnek postaw na palniku i gotuj na małym ogniu 45 minut.
  4. Listki świeżej pietruszki posiekaj, a łodyżki zwiąż nitką i wrzuć do garnka.
  5. Dopraw do smaku tymiankiem, sosem sojowym sola i pieprzem.
  6. Do miski wlej połowę szklanki zimnej wody i dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj.
  7. Po 45 minutach od zagotowania zupy, powoli wlewaj wodę z mąką cały czas mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj połowę szklanki zimnej wody i zagotuj.
  8. Wlej pół szklanki śmietanki (30 %) i doprowadź prawie do wrzenia. Następnie zdejmij z palnika i gotowe.
  9. Zupę podawaj z posiekana pietruszką.