Seromakowiec


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Kruchy spód:

  • 125 g masła
  • 230 g mąki pszennej typ 450
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:

  • 900 g gotowej masy makowej
  • 3 jabłka szara reneta
  • 4 białka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego
  • 2 żółtka
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 200 g cukru
  • 125 g masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • tortownica
  • mikser

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz uzyskać jasny wierzch, to po 20 minutach pieczenia przykryj sernik folią aluminiową. Wtedy temperatura z grzałki nie będzie oddziaływała bezpośrednio na niego więc pozostanie jasny i miękki.

Świąteczny seromakowiec to coś więcej niż zwykłe ciasto, to wspomnienie tamtych wspaniałych lat. Poznajcie przepis, który przypomni Wam pierwszą Wigilię u babci.

Przepis na: Seromakowiec

  1. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę i pokrojone w drobne kostki zimne masło. Dwoma nożami siekamy te dwa składniki, aż powstaną grudki wielkości ziarenek ryżu.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta zacznij zarabiać nadgarstkami, aby wprowadzić jak najmniej ciepła. Gdy powstanie jednolita masa, zawiń ją w folię i włóż
  3. do lodówki na 30 minut.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach (można je lekko skropić sokiem z cytryny aby nie poczerniały).
  6. W dużej misce połącz ze sobą gotową masę makową, olejek migdałowy, kasze mannę, odciśnięte jabłka oraz pianę z białek. Gotową masę makową wkładamy do lodówki.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  8. Ciasto rozłóż na pergaminie i wałkuj podsypanym mąką wałkiem na grubość ok. 0,5 cm.
  9. Następnie nakryj ciasto spodem od tortownicy i obróć całość o 180 stopni.
  10. Odetnij ranty ciasta przy użyciu bocznego ringu formy, a następnie przypnij go do podstawy.
  11. Spód ciasta nakłuj widelcem i całość włóż do piekarnika na 10 minut.
  12. Masło w temperaturze pokojowej podziel na małe kawałki
  13. 7 żółtek ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj masło i ubijaj dalej aż uzyskasz gładką masę.
  14. Zmniejsz temperaturę w piecu do 180 stopni C.
  15. Dodaj ser sernikowy i miksuj przez 3 minuty.
  16. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie połącz ją z masą serową.
  17. Na lekko przestudzony spód wylej masę makową, następnie masę serową i włóż do pieca na 80 minut