Racuchy z ricotty


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g masła
  • konfitura żurawinowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • drewniana łyżka

Lekkie i puszyste racuchy z ricotty zasmakują każdemu łasuchowi. Niebanalny pomysł na urozmaicenie lunchu. Wspaniały przepis, którego wykonanie zajmie Wam tylko chwilę.

Racuchy z ricotty przepis

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Przełóż serki do naczynia i miksuj je przez 2 minuty na średnich obrotach. Następnie dodaj mleko, proszek do pieczenia, przesianą mąkę, olejek i żółtka. Miksuj jeszcze 2 minuty.
  3. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę białka. Następnie dodawaj po trochu pianę do masy z serków cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  4. Następnie delikatnie dodaj jedną łyżkę piany do masy serowej i ruchami od środka ku brzegom mieszaj całość. Potem dodaj kolejne części piany i powtórz czynności.
  5. Z gotowej masy na rozgrzanym maśle smaży niewielkie racuszki: 1 łyżka = 1 racuszek.
  6. Gdy powstaną bąbelki, przerzuć placki na drugą stronę i smaż do uzyskania złocistego koloru.
  7. Gotowe racuchy przełóż na talerz i przykryj, aby nie wystygły.
  8. Konfiturę podgrzej w rondlu i podawaj z gotowymi racuchami.