Ravioli ze szpinakiem


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Farsz:

  • 150 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g słonecznika
  • 100 g sera ricotta
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula

TO CI SIĘ PRZYDA

  • radełko wycinania ciasta
  • stolnica
  • wałek

Choć może Cię to zaskoczyć, to wiedz, że nie tylko w Polsce je się pierogi – wiele krajów ma swoją odmianę naszych małych, faszerowanych ulubieńców Włoska wersja należy do tych najpopularniejszych i uznawanych również za potrawę elegancką. Nasz przepis na ravioli ze szpinakiem dostaliśmy od znajomego - rodzimego Włocha, który zdradził rodzinny sposób na przygotowanie tego dania. Pozwoliliśmy sobie delikatnie spolszczyć ravioli, dodając do nich odrobinę świeżo prażonego słoneczniku.

Ravioli ze szpinakiem przepis

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj całe jajko, żółtko, oliwę oraz szczyptę soli i zacznij całość wyrabiać widelcem.
  2. Dolewaj partiami wodę, aż powstanie ciasto jak na makaron lub pierogi.
  3. Wyrabiaj ciasto na stolnicy ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dolewaj więcej wody lub podsypuj mąką.
  4. Następnie podsyp miseczkę odrobiną mąki i przełóż kulę ciasta, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę aby odpoczęło.
  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie zeszklij na nim cebulę.
  7. Do cebuli dorzuć słonecznik i przyrumień go.
  8. Następnie dodaj przepłukany świeży szpinak i smaż 3 minuty po czym dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  9. Po 30 sekundach i dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Duś 4 minuty, po czym zdejmij z gazu.
  10. Do przestudzonego farszu dorzuć ricottę i dokładnie wymieszaj.
  11. Z połowy ciasta rozwałkuj prostokątny płat o grubości ok. 1 mm. Na środku płata łyżką narysuj delikatną linię w poprzek dłuższych krawędzi.
  12. Następnie po 6 cm w górę i w dół od tej linii posmaruj płat roztrzepanym białkiem z odrobiną mąki.
  13. 2 cm poniżej tej linii układaj po jednej łyżeczce farszu w odstępach 4 cm.
  14. Następnie przykryj farsz ciastem i powyciskaj powietrze palcami z pomiędzy kulek farszu.
  15. Następnie odcinamy specjalnym radełkiem lub tępą stroną noża kwadraty tak aby uzyskać 2 cm odstępu od kulki z farszem.
  16. Te same czynności powtórz z pozostałym ciastem i farszem.
  17. Przygotowane ravioli gotuj w słonym wrzątku z odrobiną oliwy przez 4 minut.
  18. Podawaj z podprażonym słonecznikiem.