Racuchy z jabłkiem


5 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 350 ml letniego mleka (temperatura ok. 35 stopni C)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • masło klarowane/olej
  • cynamon

TO CI SIĘ PRZYDA

  • miska
  • trzepaczka do jajek
  • czysta ściereczka
  • sitko
  • tarka o grubych oczkach

Racuchy z jabłkiem to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Lekkie, puszyste placuszki nadziane smakowitymi jabłkami - najczęściej szarą renetą. Delikatna posypka z cukru pudru i odpływam.

Przepis na: Racuchy z jabłkiem

  1. Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier i połowę ciepłego mleka.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę cały czas mieszając tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw miskę na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki.
  3. Następnie dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli, żółtko i pozostałe mleko. Całość wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
  4. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce do miski. Całość wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki tłuszczu, a na nim przy pomocy łyżki nakładaj racuchy.
  6. Smaż z obu stron, aż uzyskasz złocisty kolor.