Płoć z sosem szparagowym


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 duże płocie lub karmazyny
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g bułki tartej
  • 5 zielonych szparagów
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana 18% kwaśna
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • obieraczka do warzyw

Pogrążony w samych mięsnych daniach postanowiłem upichcić rybkę. Ale rybkę nie byle jaką. Natrafiłem na świeże płotki w rozmiarze XXL.

Przepis na: Płoć z sosem szparagowym

  1. Oczyść rybę z łusek i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Posyp ją solą oraz pieprzem ze wszystkich stron i wewnątrz, a następnie odstaw na minimum 30 minut.
  3. Zmieszaj mąkę z bułką tartą na płaskim talerzu, a następnie obtocz rybę w tej panierce..
  4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Smaż rybę ok. 10 minut, aż panierka się zarumieni.
  5. Zagotuj w garnku wodę i dodaj po łyżeczce soli i cukru.
  6. Obierz szparagi i gotuj przez ok. 5 minut. Po tym czasie odcedź je.
  7. Obierz i posiekaj czosnek, a następnie rozgrzej masło w rondelku i podsmaż na nim czosnek.
  8. Następnie do rondelka wrzuć szparagi i duś ok. 5 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  9. Po tym czasie zdejmij z palnika, dodaj posiekany szczypiorek oraz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Całość dokładnie zblenduj.
  10. Gotową rybę podawaj z sosem obok.