Zupa krem z kukurydzy


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 kolby kukurydzy
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • połowa papryczki chili
  • 1 limonka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i biały pieprz
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 duża cebula
  • masło
  • sezam

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • blender ręczny
  • tarka z cienkimi oczkami

Zupa krem z kukurydzy - rozgrzewająca, pachnąca Tajlandią, a zarazem naszym swojskim polem kukurydzy. Nutka egzotyki w połączeniu z rodzimą kukurydzą wypada znakomicie.

Zupa krem z kukurydzy przepis

  1. Kolby dokładnie oczyść.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Papryczkę posiekaj drobno.
  4. Imbir zetrzyj na tarce o cienkich oczkach
  5. Chwyć kolbę pionowo i oprzyj o deskę, a następnie nożem ścinaj z niej ziarna.
  6. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła i dodaj cebulę oraz ziarna kukurydzy. Smaż całość ok. 5 minut.
  7. Następnie wlej 800 ml bulionu i dodaj imbir oraz papryczki chili. Zupę gotuj 10 minut.
  8. Po tym czasie całość zblenduj.
  9. Całą zupę przelej przez sito, a pozostałość łyżką przetrzyj.
  10. Ponownie zagotuj zupę i wlej mleko kokosowe oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  11. Gdy się zagotuje wyłącz palnik i po chwili dodaj sok z limonki.
  12. Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym