Zupa jarzynowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 300 g fasoli szparagowej (żółtej, zielonej lub mieszkanki obu)
  • 150 g zielonego groszku
  • 5 małych marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 5 ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2,5 litra bulionu mięsnego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka lub koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • duży garnek

Porada szefa kuchni

Składniki zupy możesz zmieniać, w zależności od występujących w danym sezonie lub własnych upodobań.  Poza sezonem możesz skorzystać z mrożonek, które zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Aby zupa była bardziej sycąca dodaj do niej ugotowany, drobny makaron lub makaron świderki.

Uwaga, uwaga, leci samolocik do buzi! Czy Wasze mamy również wychodziły z siebie podczas karmienia i uciekały się do najbardziej kuriozalnych sztuczek? Większość odpowiedzi jest twierdząca. Dziś nie potrzebujecie już takich manewrów, albowiem nasza zupa jarzynowa kusi już samym zapachem! Po drugie każdy z nas przeprosił się z warzywami już dawno, a do niektórych zapałał nawet miłością. Jeżeli Wasze pociechy pozostaną niewzruszone, zastosujcie technikę łyżkowych samolotów i wspomnijcie stare dobre czasy gum Turbo czy legendarnego Frugo.

Zupa jarzynowa przepis

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obierz, a następnie opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Ziemniaka pokrój w kostkę, marchewkę w plastry, a pietruszkę i selera zostaw w całości.
  3. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze części. Każdy strąk na 2 lub 3 części
  4. Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
  5. W garnku zagotuj bulion.
  6. Do garnka dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj przez 10 minut.
  7. Do gotującej się zupy dodaj groszek zielony, fasolkę szparagową i kalafiora. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  8. Zahartuj śmietanę – w osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  9. Następnie wlej całą śmietanę do zupy i wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku solą z pieprzem i  zagotuj.
  11. Zupę przelej do misek lub talerzy, posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.