Kurczak w sezamie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 200 g sezamu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej
  • estragon
  • patyczki do szaszłyków

Wypróbujcie nasz przepis na fantastyczne kąski kurczaka w sezamie. Bardzo prosty przepis, a ile w nim smaku i soczystości. Mięciutkie kawałki filetu z kurczaka obtoczone zrumienionym sezamem.

Przepis na: Kurczak w sezamie

  1. Filet z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój go kostkę o grubości 2 cm.
  2. Kawałki kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu oraz estragonie i odstaw na 30 minut.
  3. W głębszym talerzu rozbij 2 jajka, a następnie je roztrzep widelcem.
  4. W drugim naczyniu wsyp sezam.
  5. Na patelnię wlej 6 łyżek oleju i postaw na palniku ustawionym na średnią moc.
  6. Kawałki kurczaka obtocz kolejno w jajku a następnie w sezamie i odłóż na osobny talerz.
  7. Na rozgrzaną patelnie wyłóż kilka kawałków kurczaka i smaż kilka minut aż panierka będzie złocista.
  8. Gotowe kurczaczki w sezamie nabij po kilka na patyczek do szaszłyków i podawaj z sosem.