Młode ziemniaki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g surowego boczku parzonego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku

Ze wszystkich rodzajów ziemniaków najbardziej lubię młode. Przedstawiam mój ulubiony przepis na młode ziemniaki, smażone w tłuszczu z boczku, posypane koperkiem. Całość ma przepiękny aromat świeżego rozmarynu. Stanowią idealny dodatek do mięsa, choć mogą być również podawane jako samodzielna potrawa.

Młode ziemniaki przepis

  1. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć 1 łyżkę soli.
  2. Umyj ziemniaki, obierz ze skórki, a następnie wrzuć do wrzątku i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką, aż staną się miękkie.
  3. Po ugotowaniu odlej wodę z garnka i odstaw, aby wystygły.
  4. Pokrój boczek na drobną kostkę, wrzuć na patelnię i smaż kilka minut. Pod koniec dodaj rozmaryn rozcierając go w palcach.
  5. Kiedy wytopią się skwarki, dodaj ziemniaki i smaż przez 3 minuty.
  6. opłucz koperek i drobno posiekaj.
  7. Ułóż ziemniaki na talerzu i posyp koperkiem, oraz dopraw pieprzem.