Krem ze szparagów


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 litra bulionu
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pieprz i sól
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz, aby to danie pomogło Ci w zrealizowaniu „projektu plaża” zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego. Pamiętaj również o tym, aby kremu ze szparagów nie gotować zbyt długo ponieważ straci swój intensywny, zielony kolor.

Zielone szparagi w przeciwieństwie do białych wyrastają ponad glebę, więc chwytają więcej promieni słonecznych. Dzięki temu zawierają więcej wartościowych składników, ponieważ proces fotosyntezy zachodzi w nich znacznie intensywniej. Szparagi są bardzo bogate w białko (glutation), które działa antynowotworowo. Szczególnie polecane są kobietom ciężarnym ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, pożądanego w pierwszych tygodniach rozwoju dziecka w ich łonie. Tych zielonych warzyw używa się od wielu pokoleń w łagodzeniu napięcia przedmiesiączkowego. Co na wstępie sugeruje że to idealne warzywo dla kobiet? Ich kształt i forma!

Krem ze szparagów przepis

  1. Szparagi dokładnie umyj w zimnej wodzie, oddziel i usuń twarde końcówki. Z sześciu szparagów odetnij główki do dekoracji a resztę podziel na ok. 5 cm kawałki.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie na średniej mocy palnika zeszklij cebulę.
  4. Cebulę przełóż do garnka, dodaj szparagi (łodygi i główki), wlej bulion i gotuj na małej mocy palnika, aż szparagi zmiękną (około 15 minut). Po 5 minutach gotowania wyjmij główki szparagów i odłóż na bok.
  5. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6.  Krem przelej do misek, podawaj udekorowany główkami szparagów i kleksem śmietany.