Pstrąg w migdałach


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 oczyszczone pstrągi
  • 1 opakowanie migdałów w płatkach
  • ½ brokuła
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sok z ½ cytryny
  • masło klarowane

TO CI SIĘ PRZYDA

  • brytfanka
  • ręcznik papierowy
  • trzepaczka do jajek

Pstrąg w migdałach to wspaniałe urozmaicenie dla klasycznej piątkowej ryby. Dodatek w postaci brokuła z migdałami zachwyci każdego.

Przepis na: Pstrąg w migdałach

  1. Wlej 2 l zimnej wody do brytfanki i rozpuść w niej 2 garści soli.
  2. Włóż do niej pstrągi na 30 minut, a następnie wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Pokrop ryby sokiem z cytryny i posyp pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, po czym odstaw je na 30 minut.
  4. Przygotuj 3 naczynia: do jednego nasyp mąkę, do drugiego wbij jajka i wymieszaj trzepaczką, a do trzeciego wrzuć płatki migdałowe.
  5. Maczaj pstrąga najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w płatkach migdałowych.
  6. Ustaw patelnię na palniku o średniej mocy i rozgrzej na niej masło klarowane.
  7. Smaż rybę po 10 minut z każdej strony.
  8. Na osobnej suchej patelni smaż płatki migdałowe na złoty kolor.
  9. Umyj i podziel brokuł na małe różyczki, a następnie dodaj na patelnię z samymi płatkami. Całość smaż przez kilka minut.
  10. Dolej odrobinę wody i duś brokuły pod przykryciem przez kilka minut. Co jakiś czas dolewaj wody, aby patelnia nie była sucha.
  11. Brokuły al dente dopraw solą i pieprzem.