Rolada szpinakowa z łososiem


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1,5 opakowania serka śmietankowego (np. Almette)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 op. łososia wędzonego
  • kilka kropel cytryny
  • koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia
  • trzepaczka do jajek

Doskonały przepis na roladę szpinakową z łososiem. Z powodu niezwykle atrakcyjnego wyglądu oraz bogactwa w walory smakowe ta potrawa może stać się ważną pozycją w Twoim menu na przyjęcia. Dowiedz się jak przygotować to przepyszne danie.

Przepis na: Rolada szpinakowa z łososiem

  1. Rozgrzej oliwę na patelni.
  2. Obierz ząbki czosnku, pokrój na większe kawałki i smaż na patelni przez 1 minutę.
  3. Zdejmij kawałki czosnku z patelni i wrzuć na nią szpinak.
  4. Kiedy szpinak się usmaży i będzie suchy, dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  6. Rozłóż na blasze papier do pieczenia.
  7. Oddziel żółtka jajek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  8. Żółtko roztrzep trzepaczką, dodaj do chłodnego szpinaku i dokładnie wymieszaj.
  9. Zmieszaj delikatnie szpinak z ubitą pianą.
  10. Szpinakową pianę rozsmaruj na blasze tak, aby miała grubość ok. 1 cm i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  11. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw, aby ostygła.
  12. Dodaj do miseczki serek i śmietanę oraz dopraw sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
  13. Serkową masę rozsmaruj na szpinakowym placku.
  14. Pokrój łososia na drobne kawałki i rozsyp równomiernie na cieście.
  15. Umyj koperek, posiekaj i również rozsyp.