Paella


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g ryżu Arborio
  • 200 g kiełbasy Chorizo
  • 200 g krewetek
  • 300 g mieszanki owoców morza
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • szczypta szafranu
  • 400 g pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
  • 1 cytryna
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 1 dymka
  • natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • szeroka patelnia
  • szpatułka drewniana

Dziś na obiad oryginalna hiszpańska paella z owocami morza oraz paprykową kiełbasą chorizo. Wspaniałe jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Poczuj smak andaluzyjskiego słońca.

Przepis na: Paella

  1. Kiełbasę Chorizo przetnij na pół wzdłuż, a następnie pokrój w cienkie półksiężyce.
  2. Oczyść dokładnie krewetki.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
  5. Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w kostkę.
  6. Szeroką patelnię postaw na palniku włączonym na średnią moc i rozgrzej.
  7. Na patelnię wrzuć Chorizo i smaż przez 8 minut.
  8. Następnie dorzuć do kiełbasy paprykę, cebulę i czosnek. Całość smaż 10 minut mieszając co jakiś czas.
  9. Dorzuć do całości ryż i smaż go na patelni aż stanie się przezroczysty. Wtedy dodaj bulion i dopraw solą, pieprzem i szafranem. Duś danie mieszając drewnianą szpatułką przez 18 minut na średniej mocy palnika.
  10. Następnie wlej pomidory, dodaj krewetki i mieszankę owoców morza. Całość duś jeszcze ok. 10 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
  11. Co jakiś czas mieszaj ruchem od zewnątrz do wewnątrz aby większość ryżu znalazła się na środku.
  12. Gotową Paele podawaj z posiekaną natką pietruszki, posiekaną dymką i cytryną pokrojoną na ósemki.