Szukaj przepisu

Kotlety z jajek

30 minut
5 osób
łatwe
Składniki
kotlety-z-jajek
  • kotlety-z-jajek
  •  MG_3277
  •  MG_3276
SKŁADNIKI
  • 10 jajek 1 mała czerstwa bułka szczypiorek mleko sól, pieprz bułka tarta klarowane masło 2 łyżki kaszy manny !Sosy: majonez jogurt naturalny tuńczyk z puszki łosoś wędzony sok z cytryny koperek sól, pieprz

Przepyszne kotlety z jajek, polska odpowiedź na amerykańskie kotleciki z kraba. Do tego sos łososiowy lub tuńczykowy. Idealna przekąska na każde przyjęcie.

sposób przygotowania

Zaczynamy od zanurzenia czerstwej bułki na kilkanaście minut w mleku, aby nasiąkła. W dużym garnku gotujemy 8 jajek w osolonej wodzie (dzięki soli mikropęknięcia nie spowodują całkowitego wylania się jajka). Od momentu zagotowania trzymamy jajka na gazie jeszcze 8 min. Jeżeli będziemy je za długo gotować, wokół żółtka powstanie zielonkawa powłoka - siarka. Po ugotowaniu od razu przelewamy jajka zimną wodą i trzymamy je w niej, aż ostygną. Do miski wrzucamy dwa surowe jajka i ucieramy je z odciśniętą bułką. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka. Dosypujemy mannę, sól, pieprz oraz szczypiorek. Całość dokładnie wyrabiamy, ale nie za długo, bo masa stanie się za wilgotna. Potem formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa, spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej (przy większej wielkości kotleciki mogą nam się rozpadać na patelni). Całość smażymy na średnio rozgrzanym maśle po 4 min z każdej strony, aż będą rumiano - złote. Kotlety z jajek podajemy z sosem tuńczykowym (łączymy ze sobą kawałki tuńczyka z puszki, majonez, jogurt, sól i pieprz oraz sok z cytryny) lub sosem łososiowym (połączenie wędzonego łososia, majonezu, jogurtu, soku z cytryny, koperku, soli i pieprzu). Smacznego.

Autor przepisu:

  • Inspirowane smakiem

    Wyglądają pysznie. Dobre na kolację.:)