Kotlety z jajek


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 10 jajek
  • 1 mała czerstwa bułka
  • szczypiorek
  • mleko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • klarowane masło
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Sos I:

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • tuńczyk z puszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • Sos II:

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • łosoś wędzony
  • sok z cytryny
  • koperek
  • sól i pieprz

Przepyszne kotlety z jajek, polska odpowiedź na amerykańskie kotleciki z kraba. Do tego sos łososiowy lub tuńczykowy. Idealna przekąska na każde przyjęcie.

Kotlety z jajek przepis

  1. Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej na 10 minut mlekiem. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij i wylej z miski mleko.
  2. Włóż 8 jajek do garnka, wsyp łyżkę soli i zalej całość do przykrycia. Następnie postaw na palniku i gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej zimna wodą i poczekaj aż ostygną.
  3. Do bułki wbij pozostałe jajka i bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Ostygnięte jajka obierz ze skorupek i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do miski z bułką i wymieszaj.
  5. Dodaj kaszę, posiekany szczypiorek i dopraw solą z pieprzem. Całość wyrabiaj przez 3 minuty.
  6. Z gotowej masy przygotuj pulpety wielkości piłki do golfa a następnie lekko je rozpłaszcz. Obtocz w bułce tartej i odstaw na bok.
  7. Na patelni rozgrzej masło i smaż po kilka kotlecików na raz po 4 minuty z każdej strony ( nie wkładaj ich jednocześnie za dużo ponieważ tłuszcz straci temperaturę i zaczną się gotować zamiast smażyć ).
  8. Aby przygotować sosy wymieszaj wszystkie składniki każdego z nich z rozdrobnionymi kawałkami ryb w osobnych naczyniach.