Ryż z jabłkami
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu (1 torebka)
- 500 lm mleka
- 500 ml wody
- 400 g jabłek szara reneta
- cukier
- sok z cytryny
- 1/3 opakowania kisielu jabłkowego lub cytrynowego
Przepis na: Ryż z jabłkami
- Mleko i wodę zagotuj w garnku, a następnie włóż do niego ryż. Gotuj na małej mocy palnika aż będzie al dente.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Jabłka wrzuć do osobnego garnka, dolej 100 ml wody i praż z sokiem z cytryny na małej mocy palnika aż się rozgorują.
- Kisiel rozpuść w 100 ml wody.
- Po kilku minutach dodaj do jabłek kisiel oraz odrobinę cukru i dokładnie wymieszaj.
- Gotowy ryż wyłóż do miseczek i nałóż prażone jabłka.
podoba mi się ten przepis