Ryż z jabłkami


2 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 500 lm mleka
  • 500 ml wody
  • 400 g jabłek szara reneta
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 1/3 opakowania kisielu jabłkowego lub cytrynowego

Smaki dzieciństwa - tak najprościej można określić przepyszny ryż z jabłkami. Nigdy nie zapomnę połączenia prażone jabłka + cynamon. Dziś zaproponuję Wam nieco inną wersję, niezwykle lekką w smaku.

sposób przygotowania

  1. Mleko i wodę zagotuj w garnku, a następnie włóż do niego ryż. Gotuj na małej mocy palnika aż będzie al dente.
  2. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Jabłka wrzuć do osobnego garnka, dolej 100 ml wody i praż z sokiem z cytryny na małej mocy palnika aż się rozgorują.
  4. Kisiel rozpuść w 100 ml wody.
  5. Po kilku minutach dodaj do jabłek kisiel oraz odrobinę cukru i dokładnie wymieszaj.
  6. Gotowy ryż wyłóż do miseczek i nałóż prażone jabłka.