Szukaj przepisu

Ryż z jabłkami

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Do tego przepisu warto wykorzystać jabłka, które nie rozpadną się podczas prażenia, tylko zachowają swoją konsystencję. Polecam szarą renetę. Wielu osobom ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem oraz z cynamonem. Oczywiście można podprażyć jabłka na maśle i dodać szczyptę cynamonu.

Ja polecam Wam jednak nieco inną wersję, czuć w tym przepisie soczysty, kwaskowy smak jabłek. Wszystko to podane na lekkim ryżu gotowanym na mleku.

  • Składniki:

  • Dla 2 osób:

  • 100 g ryżu
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 wody
  • 400 g jabłek szara reneta
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 1/3 opakowania kisielu jabłkowego lub cytrynowego

Przepis

Zaczynamy od zagotowania wody i mleka. Uwaga, aby płyn nie wykipiał! Do niego wkładamy woreczek z ryżem. Wiem, wiem, wielu z Was ,, nie uważa" takiego sposobu gotowania. Dla leniwych polecam woreczek, dla wszystkich innych wystarczy dać dwukrotnie tyle płynu, ile ryżu i gotować w postaci sypkiej. Pamiętajcie, gotowanie w mleku trwa troszkę dłużej niż w samej wodzie.

W czasie gotowania ryżu można obrać jabłka i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie kroimy je w plastry lub kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy połowę szklanki wody i prażymy kilka minut. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier (tu już w zależności od kwaskowatości jabłek). Po kilku minutach wlewamy do jabłek 1/3 kisielu rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody. Całość prażymy jeszcze kilka minut, jeśli powstała masa jabłkowa będzie za gęsta warto dolać wody. Jeśli macie w domu świeżą miętę warto kilkanaście listków pokroić w paseczki i dodać do jabłek już po zdjęciu ich z ognia.

Ugotowany al dente ryż podajemy z podprażonymi jabłkami. Dla tradycjonalistów polecam zamiast kisielu dodać szczyptę cynamonu i całość prażyć na maśle. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. marcin@wp.pl pisze:

    podoba mi się ten przepis

Skomentuj


osiem + = 11