Szukaj przepisu

Ryż z jabłkami

40 minut
2 osoby
łatwe
Składniki
ryz-z-jablkami
  • ryz-z-jablkami
  •  ryż-z-jabłkami2
  •  ryż-z-jabłkami3
SKŁADNIKI
  • Dla 2 osób: 100 g ryżu 0,5 l mleka 0,5 wody 400 g jabłek szara reneta cukier sok z cytryny 1/3 opakowania kisielu jabłkowego lub cytrynowego

Smaki dzieciństwa - tak najprościej można określić przepyszny ryż z jabłkami. Nigdy nie zapomnę połączenia prażone jabłka + cynamon. Dziś zaproponuję Wam nieco inną wersję, niezwykle lekką w smaku.

sposób przygotowania

Zaczynamy od zagotowania wody i mleka. Uwaga, aby płyn nie wykipiał! Do niego wkładamy woreczek z ryżem. Wiem, wiem, wielu z Was ,, nie uważa" takiego sposobu gotowania. Dla leniwych polecam woreczek, dla wszystkich innych wystarczy dać dwukrotnie tyle płynu, ile ryżu i gotować w postaci sypkiej. Pamiętajcie, gotowanie w mleku trwa troszkę dłużej niż w samej wodzie. W czasie gotowania ryżu można obrać jabłka i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie kroimy je w plastry lub kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy połowę szklanki wody i prażymy kilka minut. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier (tu już w zależności od kwaskowatości jabłek). Po kilku minutach wlewamy do jabłek 1/3 kisielu rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody. Całość prażymy jeszcze kilka minut, jeśli powstała masa jabłkowa będzie za gęsta warto dolać wody. Jeśli macie w domu świeżą miętę warto kilkanaście listków pokroić w paseczki i dodać do jabłek już po zdjęciu ich z ognia. Ugotowany al dente ryż podajemy z podprażonymi jabłkami. Dla tradycjonalistów polecam zamiast kisielu dodać szczyptę cynamonu i całość prażyć na maśle. Smacznego!

Autor przepisu:

  • marcin@wp.pl

    podoba mi się ten przepis