Tarta z łososiem


6 osób
Średnie
Składniki
Tarta z łososiem
  • Tarta z łososiem
  •  tarta-z-lososiem3
  •  tarta-z-lososiem-skladniki
SKŁADNIKI
  • Kruchy spód:

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Farsz:

  • porcja wędzonego łososia
  • ½ brokuła
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżki serka ricotta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
TO CI SIĘ PRZYDA
  • duże sito
  • stolnica
  • folia spożywcza
  • litrowy garnek
  • forma do tarty

Tarta z łososiem jest doskonałym pomysłem na pyszny, pożywny obiad. Można ją też podawać w czasie wykwintnej kolacji. Przekonaj się jak łatwa w przygotowaniu jest tarta z łososiem na kruchym cieście.

sposób przygotowania

  1. Przesiej mąkę przez sito na stolnicę.
  2. Wbij 1 całe jajko i 1 żółtko.
  3. Pokrój schłodzone masło na kawałki i dodaj do mąki.
  4. Dopraw solą imbirem i gałką muszkatołową, a następnie ugnieć, aby powstało gładkie ciasto.
  5. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ustaw grzanie górne i od dolne.
  7. Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj łyżkę soli.
  8. Umyj brokuł i podziel na mniejsze różyczki, a następnie gotuj przez kilka minut w garnku, aby łodyżki były miękkie.
  9. Pokrój łososia na drobne kawałeczki, a pomidora w paski.
  10. Do litrowego garnka wbij 4 jajka, dodaj śmietanę, ewentualnie serek Ricotta, dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  11. Rozwałkuj lekko ciasto i włóż do foremki. Powinno go starczyć na 2 spody o grubości 4 mm. Ponakłuwaj lekko dno widelcem.
  12. Ułóż symetrycznie różyczki brokuła, a pomiędzy nimi kawałki łososia. Na koniec porozkładaj pokrojone pomidory.
  13. Wypełnij formę masą jajeczną tak, aby jej brzeg był poniżej rantu z ciasta.
  14. Włóż do piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmij, kiedy wierzch nabierze złocisto- brązowego koloru.

Tarta z łososiem
1 vote, 4.00 avg. rating (77% score)
  • andzia

    hej, planuję w drugi dzień świąt zrobić taką tartę na kolację. zależy mi żeby podać ją ciepłą i tu moje pytanie. jaka opcja przygotowania będzie najlepsza? mogę zrobić całą tartę kilka godzin wcześniej a potem na kilka minut wstawić do piekarnika i podgrzać? czy za bardzo się spiecze i będzie nie smaczna? druga opcja to podpiec spód kilka godzin wcześniej, a dopiero przed kolacją wyłożyć składniki, zalać i zapiec. która opcja będzie smaczniejsza? liczę na odpowiedź i pozdrawiam, pierwszy raz robię tartę na wytrawnie i nie chcę zawieść! :)

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Spód zrób sobie spokojnie dzień wcześniej i upiecz go. Następnego dnia dodaj resztę i zapiecz. Będzie wtedy najsmaczniejsza.