Szukaj przepisu

Tarta z łososiem

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Tarta z łososiem
  • Tarta z łososiem
  •  tarta-z-lososiem3
  •  tarta-z-lososiem-skladniki
SKŁADNIKI
  • Kruchy spód: kostka masła (20dag) 30 dag mąki 2 jajka ½ łyżeczki soli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej !Farsz: porcja wędzonego łososia pół brokuła kilka suszonych pomidorów 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany ewent. 2 łyżki serka ricotta sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Doskonałym pomysłem na obiad albo kolację jest tarta. Znana też pod nazwą quich [czyt. kisz]. Jest to danie tyleż wykwintne, ile proste w wykonaniu. Zobaczcie sami.

sposób przygotowania

Rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta na spód. Do dużej miski, albo na stolnicę (będzie wygodniej) przesiewamy mąkę. Wbijamy do niej jedno całe jajko i jedno żółtko oraz wrzucamy pokrojone w kawałeczki masło. Masło powinno być takie dopiero co wyjęte z lodówki. Dosypujemy sól, imbir i gałkę muszkatołową i staramy się szybko zagnieść gładkie ciasto. Jest to dość ciężka praca: połączyć te wszystkie składniki tak, aby masło całkiem się wyrobiło. Jednak przy odrobinie cierpliwości dacie radę. Następnie z wyrobionego ciasta uformujcie kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie na ok. godzinę do lodówki. W międzyczasie wstawcie osoloną wodę na brokuł. Brokuł trzeba oczywiście opłukać i podzielić na mniejsze różyczki. Kiedy woda wrze, wrzućcie go dosłownie na kilka minut tak aby po upływie tego czasu w łodyżki dało się wbić widelec. Podzielcie też na cząstki łososia, a suszone pomidory pokrójcie w paseczki. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do garnuszka o pojemności ok. 1 litra wbijcie cztery całe jajka, dodajcie śmietanę i ewentualnie ser ricotta (lub inny miękki ser jaki macie i lubicie) dodajcie przyprawy i roztrzepcie całość trzepaczką. Kiedy ciasto już swoje przeleżakowało w lodówce zabieramy się do wyłożenia nim formy. Najlepsza będzie ceramiczna forma na tartę z karbowanym brzegiem. Moja ma 24 cm średnicy. Nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać bo ciasto jest wystarczająco tłuste. Ciasto można rozwałkować, ale ja robię to w ten sposób, że odkrajam cienkie (ok.4 mm) plasterki ciasta z twardej kuli i układam na dnie formy oraz na rantach i potem, ugniatając palcami, sklejam całość ze sobą. Ilość ciasta z tego przepisu wystarcza mi na dwa spody do tarty. Spód i ranty powinny mieć ok. 4 mm grubości. Kiedy forma jest już wyklejona, ponakłuwajcie delikatnie dno widelcem i zacznijcie wykładać składniki: ułóżcie symetrycznie różyczki brokuła, powtykajcie pomiędzy kawałki łososia i na koniec porozkładajcie równomiernie pokrojone pomidory. Teraz należy wypełnić formę masą jajeczną. Uwaga, żeby płynna masa miała swój brzeg troszkę poniżej rantu z ciasta. Objętość w piekarniku zwiększy się, choć masa i tak nie wypłynie. Teraz wystarczy wstawić tartę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, najlepiej opcja góra- dół, tak aby mieć pewność, że spód tarty ładnie się dopiecze. Po około 40 min. zajrzyjcie do piekarnika. Kiedy tarta będzie gotowa jej wierzch nabierze złocisto-brązowego koloru. Do tego jeszcze sałatka i życzę smacznego!

Autor przepisu:

  • andzia

    hej, planuję w drugi dzień świąt zrobić taką tartę na kolację. zależy mi żeby podać ją ciepłą i tu moje pytanie. jaka opcja przygotowania będzie najlepsza? mogę zrobić całą tartę kilka godzin wcześniej a potem na kilka minut wstawić do piekarnika i podgrzać? czy za bardzo się spiecze i będzie nie smaczna? druga opcja to podpiec spód kilka godzin wcześniej, a dopiero przed kolacją wyłożyć składniki, zalać i zapiec. która opcja będzie smaczniejsza? liczę na odpowiedź i pozdrawiam, pierwszy raz robię tartę na wytrawnie i nie chcę zawieść! :)

  • Kapitan Cook

    Spód zrób sobie spokojnie dzień wcześniej i upiecz go. Następnego dnia dodaj resztę i zapiecz. Będzie wtedy najsmaczniejsza.