Szukaj przepisu

Tarta z łososiem

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Zapraszam do wypróbowania wytrawnej tarty z nadzieniem z wędzonego łososia, suszonych pomidorów i zblanszowanego brokuła. Całość podlana masą jajeczną koniecznie doprawioną nutką gałki muszkatołowej.

W kwestii smaku, kruchy spód cudownie komponuje się z delikatnym wnętrzem. Co do wrażeń wizualnych to suszone pomidory i zieleń brokuła wspaniale odcinają się od delikatnego tła spodu i masy jajecznej. Wypróbujcie sami!

  • Składniki:

  • Kruchy spód:

  • kostka masła (20dag)
  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Farsz:

  • porcja wędzonego łososia
  • pół brokuła
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ewent. 2 łyżki serka ricotta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis

Rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta na spód. Do dużej miski, albo na stolnicę (będzie wygodniej) przesiewamy mąkę. Wbijamy do niej jedno całe jajko i jedno żółtko oraz wrzucamy pokrojone w kawałeczki masło. Masło powinno być takie dopiero co wyjęte z lodówki. Dosypujemy sól, imbir i gałkę muszkatołową i staramy się szybko zagnieść gładkie ciasto. Jest to dość ciężka praca: połączyć te wszystkie składniki tak, aby masło całkiem się wyrobiło. Jednak przy odrobinie cierpliwości dacie radę. Następnie z wyrobionego ciasta uformujcie kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie na ok. godzinę do lodówki.

W międzyczasie wstawcie osoloną wodę na brokuł. Brokuł trzeba oczywiście opłukać i podzielić na mniejsze różyczki. Kiedy woda wrze, wrzućcie go dosłownie na kilka minut tak aby po upływie tego czasu w łodyżki dało się wbić widelec. Podzielcie też na cząstki łososia, a suszone pomidory pokrójcie w paseczki.

Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do garnuszka o pojemności ok. 1 litra wbijcie cztery całe jajka, dodajcie śmietanę i ewentualnie ser ricotta (lub inny miękki ser jaki macie i lubicie) dodajcie przyprawy i roztrzepcie całość trzepaczką.

Kiedy ciasto już swoje przeleżakowało w lodówce zabieramy się do wyłożenia nim formy. Najlepsza będzie ceramiczna forma na tartę z karbowanym brzegiem. Moja ma 24 cm średnicy. Nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać bo ciasto jest wystarczająco tłuste. Ciasto można rozwałkować, ale ja robię to w ten sposób, że odkrajam cienkie (ok.4 mm) plasterki ciasta z twardej kuli i układam na dnie formy oraz na rantach i potem, ugniatając palcami, sklejam całość ze sobą. Ilość ciasta z tego przepisu wystarcza mi na dwa spody do tarty. Spód i ranty powinny mieć ok. 4 mm grubości.

Kiedy forma jest już wyklejona, ponakłuwajcie delikatnie dno widelcem i zacznijcie wykładać składniki: ułóżcie symetrycznie różyczki brokuła, powtykajcie pomiędzy kawałki łososia i na koniec porozkładajcie równomiernie pokrojone pomidory. Teraz należy wypełnić formę masą jajeczną. Uwaga, żeby płynna masa miała swój brzeg troszkę poniżej rantu z ciasta. Objętość w piekarniku zwiększy się, choć masa i tak nie wypłynie.

Teraz wystarczy wstawić tartę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, najlepiej opcja góra- dół, tak aby mieć pewność, że spód tarty ładnie się dopiecze. Po około 40 min. zajrzyjcie do piekarnika. Kiedy tarta będzie gotowa jej wierzch nabierze złocisto-brązowego koloru.

Do tego jeszcze sałatka i życzę smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. andzia pisze:

    hej, planuję w drugi dzień świąt zrobić taką tartę na kolację. zależy mi żeby podać ją ciepłą i tu moje pytanie. jaka opcja przygotowania będzie najlepsza? mogę zrobić całą tartę kilka godzin wcześniej a potem na kilka minut wstawić do piekarnika i podgrzać? czy za bardzo się spiecze i będzie nie smaczna? druga opcja to podpiec spód kilka godzin wcześniej, a dopiero przed kolacją wyłożyć składniki, zalać i zapiec. która opcja będzie smaczniejsza? liczę na odpowiedź i pozdrawiam, pierwszy raz robię tartę na wytrawnie i nie chcę zawieść! :)

  2. Kapitan Cook pisze:

    Spód zrób sobie spokojnie dzień wcześniej i upiecz go. Następnego dnia dodaj resztę i zapiecz. Będzie wtedy najsmaczniejsza.

Skomentuj


5 − = trzy