Pieczona kaczka


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kg cała kaczka
  • ½ selera
  • 2 pietruszki
  • 3 gałązki
  • selera naciowego
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 1 masło

Pieczona kaczka to danie, które gości na naszych stołach od lat. Nie zmienne w swojej pyszności. Dziś polecam kaczkę pieczoną w całości w rękawie do pieczenia.

Pieczona kaczka przepis

  1. Pietruszkę, seler i jabłko obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Seler naciowy posiekaj w plasterki.
  4. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj razem w misce.
  5. W miseczce wymieszaj masło w temperaturze pokojowej z pieprzem solą papryką i majerankiem.
  6. Kaczkę dokładnie natrzyj wewnątrz i zewnątrz masłem z przyprawami.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
  8. Następnie nadziej ptaka przygotowanym farszem, i zmiażdżonymi przy pomocy noża ząbki czosnku.
  9. Następnie kuperek zszyj przy pomocy nici lub wykałaczek aby farsz nie wypadł.
  10. Gotową kaczkę umieść w rękawie do pieczenia ( zszyciem rękawa do góry ). Po związaniu z obu stron rękawa zrób wykałaczką drobne otwory. Całość umieść na blasze.
  11. Kaczkę włóż do pieca, i po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni oraz zmień system grzania na termoobieg.
  12. Całość piecz 1 godzinę i 20 minut.
  13. Po tym czasie przetnij nożyczkami wierzch folii i ustaw piekarnik na grzałkę górną dopiecz skórkę przez 10 minut.
  14. Upieczoną kaczkę pokrój nożycami na mniejsze kawałki, a farsz usuń.
  15. Powstały z pieczenia sok zlej do rondelka i podgrzej dodając kilka kawałków zimnego masła.