Szukaj przepisu

Pieczona kaczka

3 godziny
6 osób
łatwe
Składniki
pieczona kaczka
  • pieczona kaczka
  •  1111
SKŁADNIKI
  • 2 kg kaczka ½ selera 2 pietruszki 3 gałązki selera naciowego 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 5 ząbków czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz masło

Pieczona kaczka to danie, które gości na naszych stołach od lat. Nie zmienne w swojej pyszności. Dziś polecam kaczkę pieczoną w całości w rękawie do pieczenia.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na grubych oczkach trzemy pietruszkę, seler oraz kwaśne! jabłko. Do tego wędruje pokrojony z plasterki seler naciowy oraz cebula w piórkach. Całą kaczkę dokładnie nacieramy solą, pieprzem, papryką, majerankiem oraz masłem – z zewnątrz i w środku. Następnie nadziewamy ptaka przygotowanym farszem, warto również dodać kilka zmiażdżonych nożem ząbków czosnku. Kolejnym krokiem jest związanie kuperka. Można to zrobić nićmi lub wykałaczkami. Gotową kaczkę umieszczamy w rękawie do pieczenia (zszyciem rękawa do góry!). Po związaniu z obu stron rękawa robimy wykałaczką drobne otwory. Jeśli mamy rękaw z mikrootworami nie trzeba tego wykonywać. Do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika wkładamy kaczkę umieszczoną uprzednio na blasze. Przez 10 min utrzymujemy tak wysoką temperaturę, a następnie zmniejszamy do 180 st. C termoobieg. Pieczemy w zależności od wagi, moja była dość mała, więc piekła się ok. 1 h. Po tym czasie przecinamy nożyczkami wierzch folii i ustawiwszy piekarnik na grzałkę górną dopiekamy skórkę przez kilka minut. Upieczoną kaczkę kroimy nożycami na mniejsze kawałki. Farsz usuwamy, jak ktoś lubi może go zjeść. Powstały z pieczenia sok zlewamy do rondelka. Z wierzchu zdejmujemy tłuszcz, a resztę podgrzewamy. Można dodać trochę zaklepki w celu uzyskania sosu do klusek. Jeśli chcemy uzyskać lżejszy sos wystarczy dodać kilka kawałków zimnego masła, w ten sposób otrzymamy aksamitny płyn. Smacznego!

Autor przepisu: