Szukaj przepisu

Pieczona kaczka

Pin it

Czas przygotowania: 3 godziny Drukuj przepis

Dziś polecam kaczkę pieczoną w całości w rękawie do pieczenia. Dlaczego w rękawie? Ma on wiele zalet: wszystkie soki pozostają w obiegu w środku rękawa, dzięki temu kaczka jest soczysta i delikatna. Dodatkowo nie musimy myć piekarnika, ani naczynia żaroodpornego, wystarczy wyrzucić folię. Dodatkowo nie trzeba co jakiś czas polewać kaczki, gdyż wewnętrzny obieg płynów zastąpi nam to żmudne zajęcie.

Polecam Wam nadziać ptaka. Farsz nada kaczce subtelności oraz wyjątkowego smaku i aromatu. Co do przypraw to musi królować tutaj majeranek, bez niego ani rusz.

Kaczkę pieczemy w zależności od wagi: 1 kg – 1 h, 2 kg – 2 h.

  • Składniki:

  • 2 kg kaczka
  • ½ selera
  • 2 pietruszki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • masło

Przepis

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na grubych oczkach trzemy pietruszkę, seler oraz kwaśne! jabłko. Do tego wędruje pokrojony z plasterki seler naciowy oraz cebula w piórkach. Całą kaczkę dokładnie nacieramy solą, pieprzem, papryką, majerankiem oraz masłem – z zewnątrz i w środku. Następnie nadziewamy ptaka przygotowanym farszem, warto również dodać kilka zmiażdżonych nożem ząbków czosnku. Kolejnym krokiem jest związanie kuperka. Można to zrobić nićmi lub wykałaczkami. Gotową kaczkę umieszczamy w rękawie do pieczenia (zszyciem rękawa do góry!). Po związaniu z obu stron rękawa robimy wykałaczką drobne otwory. Jeśli mamy rękaw z mikrootworami nie trzeba tego wykonywać.

Do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika wkładamy kaczkę umieszczoną uprzednio na blasze. Przez 10 min utrzymujemy tak wysoką temperaturę, a następnie zmniejszamy do 180 st. C termoobieg. Pieczemy w zależności od wagi, moja była dość mała, więc piekła się ok. 1 h. Po tym czasie przecinamy nożyczkami wierzch folii i ustawiwszy piekarnik na grzałkę górną dopiekamy skórkę przez kilka minut.

Upieczoną kaczkę kroimy nożycami na mniejsze kawałki. Farsz usuwamy, jak ktoś lubi może go zjeść. Powstały z pieczenia sok zlewamy do rondelka. Z wierzchu zdejmujemy tłuszcz, a resztę podgrzewamy. Można dodać trochę zaklepki w celu uzyskania sosu do klusek. Jeśli chcemy uzyskać lżejszy sos wystarczy dodać kilka kawałków zimnego masła, w ten sposób otrzymamy aksamitny płyn. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


osiem − 1 =