Sałatka ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g rucoli
  • 8 czarnych oliwek
  • 100 g sera Feta
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • oregano
  • ząbek czosnku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku

Porada szefa kuchni

Aby łatwiej pokroić fetę, namocz ostrze noża w ciepłej lub gorącej wodzie. Aby zioła uwolniły więcej aromatu, rozetrzyj je mocno w palcach.

Szpinak jest cennym dla naszego organizmu produktem, bogatym w żelazo oraz kwas foliowy. Tę warzywną roślinę powinniśmy spożywać w duecie z produktami bogatymi w wapń, dlatego właśnie sery i śmietana nadają się idealnie. Szpinak z fetą nie tylko świetnie smakuje, ale i uzupełnia nasz organizm w cenne pierwiastki oraz witaminy. Sałatka ze szpinakiem to czyste zdrowie na talerzu, a dzięki naszemu przepisowi, przekona również tych, którzy nie są amatorami zieleniny.

Przepis na: Sałatka ze szpinakiem

  1. Szpinak i rucolę opłucz i dokładnie osusz.
  2. Do dużej, szklanej miski wrzuć szpinak oraz rukolę.
  3. Szpinak i rucolę przepłucz, a następnie dokładnie osusz.
  4. Do szklanki wlej półtorej łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę soku z cytryny.
  5. Wyciśnij ząbek czosnku i całość wymieszaj.
  6. Fetę pokrój w drobna kostkę.
  7. Szpinak i rukolę przełóż do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  8. Dorzuć oliwki i pokrojoną fetę. Całość delikatnie wymieszaj dodając oregano.
  9. Sałatkę podawaj z grzankami.

PODOBNE PRZEPISY

  • Placki owsiane z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą
  • Sałatka z roszponką, szynką parmeńską i mango
  • Sałatka z rukoli
  • Kurczak ze szpinakiem i makaronem
  • Sałatka z fetą i kuskusem