Szukaj przepisu

Surówka z czerwonej kapusty

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

W czerwonej kapuście uwielbiam jej kolor. A tak naprawdę zabawę z nim. Jest to świetny wstęp do zaznajamiania dziecka z tajnikami gotowania. Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza kwaskowatości. Gdy wrzucamy ją do wody i obgotowujemy zmienia swoją barwę na fioletowo-niebieską. Aby znów w surówce za sprawą kwasu powrócić do czerwienie.

Ale co się stanie, jeśli do gotującej się wody dodamy sody? Ot ciekawostka, kapusta przejdzie do środowiska zasadowego i zmieni swój kolor na… zielony. Przy okazji o wiele szybciej się ugotuje! W ten sposób możemy uzyskać np. zieloną surówkę z czerwonej kapusty.

  • Składniki:

  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przepis

Cebule drobno siekamy, a następnie posypujemy szczyptą soli i cukru, aby straciło swój ostry aromat. Odstawiamy na kilka minut. Połowę główki czerwonej kapusty drobno szatkujemy. Następnie wrzucamy ją do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Przekładamy do miseczki i dodajemy starte na grubych oczkach jabłko oraz cebulę. Do kapusty wsypujemy również żurawinę, a całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dopiero pod wpływem kwasu kapusta ponownie powróci do czerwonego koloru. Doprawiamy cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy w akompaniamencie smażonych mięs oraz sosów. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Fakty pisze:

    Debilizm na tej stronie
    Od kiedy kapusta gotowana jest surówką ?

  2. Kapitan Cook pisze:

    kwestia nomenklatury. Oczywiście można ją nazwać sałatką. U mnie w domu zawsze występuje pod tą nazwą. Nazwa jednak nie jest najważniejsza, najlepszy jest smak ;)

Skomentuj