Szukaj przepisu

Surówka z czerwonej kapusty

4 osoby
Łatwe
Składniki
sałatka z czerwonej kapusty
  • sałatka z czerwonej kapusty
  • 12
  • 111
SKŁADNIKI
  • ½ małej czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 100 g suszonej żurawiny
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • cukier
TO CI SIĘ PRZYDA
  • cedzak
  • szatkownica
  • obieraczka do warzyw
  • tarka o grubych oczkach

Idealny dodatek do mięs i sosów - surówka z czerwonej kapusty. Znakomita z dodatkiem jabłka oraz żurawiny. Lekko kwaskowata i słodkawa.

sposób przygotowania

  1. W garnku zagotuj sporą ilość wody.
  2. Kapustę bardzo drobno poszatkuj szatkownica lub nożem. Następnie wrzuć ją do gotującej wody na 5 minut. Po tym czasie wodę odlej a kapustę umieść w cedzaku i zlej zimną wodą.
  3. Cebulę obierz, a następie drobno posiekaj w kostkę. Dopraw solą z cukrem i pozostaw na 10 minut.
  4. Kapustę dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski razem z cebulą.
  5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
  6. Do całości wsyp żurawinę, dodaj soku z cytry i bardzo dokładnie wymieszaj,
  7. Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Surówka z marchwi
  • Surówka z białej kapusty
  • Surówka z kalarepy
  • Surówka z kiszonej kapusty
  • Sałatka z rukoli
  • Fakty

    Debilizm na tej stronie
    Od kiedy kapusta gotowana jest surówką ?

  • Kapitan Cook

    kwestia nomenklatury. Oczywiście można ją nazwać sałatką. U mnie w domu zawsze występuje pod tą nazwą. Nazwa jednak nie jest najważniejsza, najlepszy jest smak ;)

  • modest

    A byc może i gustu. Ja uwielbiam sałatkę z czerwonej kapusty z firmy Gomar z Pińczowa. Według mnie (i nie tylko :) nie znalazłem innej o podobnej recepturze i wyrazistym smaku. Dla mnie bomba.

  • martin

    jak jeść kapustę ze słoika to tylko firmy Gomar. Lepszej (oprócz tej domowej) nie jadłem. Polecam