Szukaj przepisu

Surówka z czerwonej kapusty

40 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
sałatka z czerwonej kapusty
  • sałatka z czerwonej kapusty
  •  surówka-z-czerwonej-kapusty3
SKŁADNIKI
  • pół główki małej czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko 10 dag suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól, pieprz, cukier

Idealny dodatek do mięs i sosów - surówka z czerwonej kapusty. Znakomita z dodatkiem jabłka oraz żurawiny. Lekko kwaskowata i słodkawa.

sposób przygotowania

Cebule drobno siekamy, a następnie posypujemy szczyptą soli i cukru, aby straciło swój ostry aromat. Odstawiamy na kilka minut. Połowę główki czerwonej kapusty drobno szatkujemy. Następnie wrzucamy ją do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Przekładamy do miseczki i dodajemy starte na grubych oczkach jabłko oraz cebulę. Do kapusty wsypujemy również żurawinę, a całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dopiero pod wpływem kwasu kapusta ponownie powróci do czerwonego koloru. Doprawiamy cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy w akompaniamencie smażonych mięs oraz sosów. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Fakty

    Debilizm na tej stronie
    Od kiedy kapusta gotowana jest surówką ?

  • Kapitan Cook

    kwestia nomenklatury. Oczywiście można ją nazwać sałatką. U mnie w domu zawsze występuje pod tą nazwą. Nazwa jednak nie jest najważniejsza, najlepszy jest smak ;)

  • modest

    A byc może i gustu. Ja uwielbiam sałatkę z czerwonej kapusty z firmy Gomar z Pińczowa. Według mnie (i nie tylko :) nie znalazłem innej o podobnej recepturze i wyrazistym smaku. Dla mnie bomba.

  • martin

    jak jeść kapustę ze słoika to tylko firmy Gomar. Lepszej (oprócz tej domowej) nie jadłem. Polecam