Szukaj przepisu

Nalewka z malin – malinówka

6 osób
Łatwe
Składniki
nalewka z malin - malinówka
  • nalewka z malin - malinówka
  • 331
  • 111
SKŁADNIKI
  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru lub 1 l miodu
  • 1 l wódki 40%
  • 0,5 l spirytusu
TO CI SIĘ PRZYDA
  • 5 litrowy słoik lub gąsior do wina

PORADA SZEFA KUCHNI

Z pozostałych owoców po przecedzeniu możesz zrobić alkoholowy mus malinowy do deserów - oczywiście dla pełnoletnich.

Każdy z nas zapewne słyszał o słynnej malinówce, wspaniałej nalewce z malin. Jest ona owiana mgłą legend i zabobonów skrywanych przez tajemniczych wujków, którzy się nią tylko chwalą, a sekretu nie chcą zdradzić.

sposób przygotowania

  1. Słój dokładnie wyparz i osusz.
  2. Maliny lekko opłucz i dokładnie osusz.
  3. Do wysuszonego słoja wrzuć maliny i zasypy cukrem (ew. zalewamy miodem).
  4. Następnie całość zalej spirytusem i wódką.
  5. Zakręć szczelnie słój i odstaw w chłodne miejsce na cały miesiąc (możesz przetrzymać do 6 tygodni).
  6. Co 2 dni kilka razy mocno potrząsaj słojem aby cukier się przemieszał z owocami
  7. Duże sito wyściel czystą pieluchą tetrową i lnianą ściereczką (filtr do kawy będzie się za szybko zapychał).
  8. Przelej przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odciśnij nadmiar płynu.
  9. Klarowną miksturę przelej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw jeszcze na 2 tygodnie.
  10. Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • nalewka1
  • miodówka korzenna
  • Maliny
  • Maliny w cukrze
  • Mus malinowy
  • Zygmar

    To wszystko nie tak.
    NIE trzyma się malin w alkoholu dłużej, niż 2 tygodnie, bo będą gorzknieć.
    NIE cedzi się nalewki przez filtry, pieluchy itp., bo stracą aromat.

  • Zygmar

    Tylko klarowanie, tzn. kilka tygodni spokojne czekać, aż fuzzle opadną na dno słoja, potem ściągnąć wężykiem do butelek. Stąd jest m.in. powiedzenie „im dłużej stoi, tym lepiej”.

  • Kapitan Cook

    widzę, że mamy eksperta. Dzięki wielkie, świetne rady, następnym razem na pewno wykorzystam

  • andy

    Zygmar dobrze pisze. Przepisy na malinówkę mówią, że owoce powinny być zalane alkoholem 5-10 dni.

  • Gabrys

    Witam, a co z robić z malinami(odpadami) po nalewce? Można je jakoś zawekować? Czy wystarczy tylko przełożyć do słoików. Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    Można przełożyć do słoików i później użyć np. do ciasta

  • miki

    Sorki nie zgadzam sie, przecedzenie nie wplywa na aromat, aromat pozostaje ale sklarowanie jest najlepszei pozwala uniknąć sporo pracy. Problem jest tylko w tym ze operacje trzeba rozkladac na raty a ostatnia porcję i tak trzeba filtrować. Chętnym polecam zrobienie sobie nalewki z pigwy, fakt jest troche pracy ale smak wyborny a kieliszeczek idealnie rozgrzewa w zimę.

  • kviatkovski

    Witam, dziękuję za przepis „wszystko” się udało :) ale mam prośbę – czy ma może ktoś przepis na nalewkę z wiśni??

  • hubert

    A czy bardzo istotne jest, czy spirytus doleje się do soku z malinami czy do soku po oddzieleniu od malin?

  • Kapitan Cook

    Jeśli dolewamy alkohol do miąższu to całość może macerować się tylko 2 tyg. inaczej alkohol wejdzie w ziarenka i nalewka zgorzchnieje.

  • Magda

    Zrobiłam i wyszło super. Nalewkę przecedziłam przez bardzo gęste siteczko i płyn jest klarowny. Maliny trzymałam 2 miesiące w alkoholu i dopiero teraz zlałam. Nalewka jest naprawdę fantastyczna, maliny jak i sama nalewka, nawet po takim okresie czasu nie są / jest gorzka. Plusem tej nalewki jest to, że mimo procentów pięknie pachnie malinami, nie jest za słodka, proporcje są wywarzone, szybko i bezproblemowo się ją robi ( nie liczę oczywiście czasu czekania :)). Przepis zachowuję – na pewno zrobię również w przyszłym roku.

  • Markus

    witam! moge prosic o przepis na dobrą nalewke z pigwy. z góry dziekuje

  • Markus

    jesli ktos chce szybką naleweczke z wisni, to prosze:
    1l -1,5l wody , zależy jaką chcecie mocną,
    200 wiśni
    200 liści z wiśni
    cukru- ja daje około 80 dkg,
    To wszystko zagotować.Można pogotować jeszcze z 5 min.
    Wszystko odcedzić dodać 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
    Jak będzie już zimne,, dodać 0,5l spirytusu wymieszac, przelac do butelek i( pozwolić żeby sie przegryzło).

  • Natalia I.

    Witam !
    zamierzam zabrać się za wykonanie nalewki zgodnie z Twoim przepisem . Mam jednak kilka pytań celem uściślenia: w takim razie czy nalewka nie zgorzknieje jeśli zaleję ją spirytusem i będę trzymać miesiąc? Drugie pytanie moje : jakiego spirytusu używasz i o jakiej mocy? Ja posiadam spirytus cukrowy o mocy ok. 70%. Oboje z mężem nie możemy spożywać glutenu a więc i klasycznego spirytusu stąd cukrowy. Zastanawiam się czy na takim spirytusie wyjdzie smaczna naleweczka. I ostatnie : ile wychodzi Ci gotowej nalewki z ilości podanych w przepisie? Z góry dziękuję uprzejmie za odpowiedź ! Natalia I.

  • Kapitan Cook

    każdy alkohol będzie dobry, nawet spirytus cukrowy. 3 tyg. wystarczy, inaczej może zgorzknieć. Ok. 2 l. nalewki

  • Natalia I.

    Dziękuję za odpowiedź. Nalewka w dniu wczorajszym zrobiona zgodnie z Twoim przepisem :-) Pięknie się prezentuje w wielkim słoju :) Teraz cóż- tylko czekać a na jesień /zimę przewidziana konsumpcja :) Pozwolę sobie ocenić wyniki mojej/ naszej pracy ( wszakże przepis Twój ) po owej konsumpcji. Pozdrawiam ! :)

  • aga

    Witam malinówkę z podobnego przepisu robię od kilku lat z doświadczenia mogę powiedzieć, że długie leżakowanie z malinami nie ma za dużego znaczenia ważne jest aby maliny zalane alkoholem nie były wystawione na światło słoneczne ponieważ wtedy gorzknieją (sprawdzałam ). W zeszłym roku moja malinówka przeleżakowała w szawce około 6m-c zapomniana nie przecedzona , smak niezapomniany

  • Wittmann

    Zygmunt, z całym szacunkiem „fuzle” to są alkohole tzw wielorzędowe lub po prostu wyższe otrzymuje się je podczas destylacji np wina jako pierwsza frakcja i usuwa. To co tak nazwałeś to jest osad.