Szukaj przepisu

Danie z dyni z ciasta francuskiego

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
dynia nadzienie
  • dynia nadzienie
  •  danie-z-dyni2
SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie 0,5 kg dyni 2 średnie cebule czosnek 1/3 łyżeczki mielonego imbir 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli starty ser żółty

Dziś, ponownie korzystając z darów, jakie przynosi nam jesień, proponuję Wam pyszne danie z dyni. Są to bardzo smaczne, puszyste i chrupiące poduszeczki z ciasta francuskiego, faszerowane nadzieniem z dyni.

sposób przygotowania

Rozpoczynamy od nadzienia. Cebule i dwa ząbki czosnku należy posiekać i podsmażyć na złoto, na niewielkiej ilości tłuszczu. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do małego garnka. Dodajemy do niej imbir, gałkę muszkatołową i sól. Następnie dusimy na małym ogniu, aż powstanie gładka masa dyniowa. Nie ma potrzeby dodawania wody do gotującej się dyni, ale należy ją dość często mieszać, aby się nie przypaliła. Do gotowej masy dyniowej dodajemy smażoną cebulę z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Nasz farsz do poduszeczek jest gotowy! Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Kroimy je na prostokąty jednakowej wielkości i na połowę z nich rozkładamy dyniowe nadzienie. Prostokąt z nadzieniem przykrywamy czystym prostokątem i sklejamy tak, aby powstały poduszeczki. Sklejone brzegi poduszeczek przyciskamy widelcem, aby farsz nie wypłynął ze środka podczas pieczenia. Na górze posypujemy poduszeczki startym żółtym serem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach chrupiące poduszeczki są już gotowe. Smacznego!

Autor przepisu: