Szukaj przepisu

Danie z dyni z ciasta francuskiego

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Pierożki te pachną gałką muszkatołową i imbirem. W okresie jesiennym, od dań z dyni naprawdę można się uzależnić. Dyniowe poduchy należą właśnie do jednej z takich wciągających kulinarnych propozycji.

Dynia to bardzo zdrowy i smaczny owoc, a jej szczególne właściwości znane są od lat. Polecana jest zwłaszcza osobom odchudzającym się, mającym problemy z jelitami i nadciśnieniem.

Dynia jest to również dobry afrodyzjak! Ponieważ świeża dynia dostępna jest tylko jesienią, warto tę porę roku spędzić w kuchni właśnie w jej towarzystwie. Dynia kocha się w imbirze i gałce muszkatołowej, dlatego też właśnie te przyprawy wykorzystałam w moim przepisie. Dajcie się skusić na to aromatyczne, kuszące danie!

  • Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 0,5 kg dyni
  • 2 średnie cebule
  • czosnek
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbir
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • starty ser żółty

Przepis

Rozpoczynamy od nadzienia. Cebule i dwa ząbki czosnku należy posiekać i podsmażyć na złoto, na niewielkiej ilości tłuszczu. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do małego garnka. Dodajemy do niej imbir, gałkę muszkatołową i sól. Następnie dusimy na małym ogniu, aż powstanie gładka masa dyniowa. Nie ma potrzeby dodawania wody do gotującej się dyni, ale należy ją dość często mieszać, aby się nie przypaliła. Do gotowej masy dyniowej dodajemy smażoną cebulę z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Nasz farsz do poduszeczek jest gotowy!

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Kroimy je na prostokąty jednakowej wielkości i na połowę z nich rozkładamy dyniowe nadzienie. Prostokąt z nadzieniem przykrywamy czystym prostokątem i sklejamy tak, aby powstały poduszeczki. Sklejone brzegi poduszeczek przyciskamy widelcem, aby farsz nie wypłynął ze środka podczas pieczenia. Na górze posypujemy poduszeczki startym żółtym serem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach chrupiące poduszeczki są już gotowe.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


9 + jeden =