Danie z dyni z ciasta francuskiego


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie
  • 500 g dyni
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • starty ser żółty
TO CI SIĘ PRZYDA
  • pergamin do pieczenia

Korzystając z darów, jakie przynosi nam jesień, nie sposób pominąć jednego z symboli Halloween. Proponujemy Wam więc pyszne danie z dyni. Są to bardzo smaczne, puszyste i chrupiące poduszeczki z ciasta francuskiego, faszerowane nadzieniem z dyni. Wyśmienite danie, w sam raz na szare, jesienne dni.

sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę i ząbki czosnku oraz posiekaj w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i usmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
  3. Dynię obierz ze skóry, pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć do małego garnka. Dodaj imbir, gałkę muszkatołową i sól, a następnie duś na małej mocy palnika mieszając, aż powstanie gładka masa.
  4. Do masy dodaj cebulę i czosnek, po czym dokładnie zamieszaj.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 st. C
  6. Pokrój ciasto francuskie na równe prostokąty i na połowę z nich nałóż nadzienie. Czystym kawałkiem ciasta przykryj ciasto z nadzieniem i sklej tak, aby powstały poduszeczki. Rozłóż je na blasze z pergaminem.
  7. Posyp całość startym żółtym serem i włóż do piekarnika na 20 minut.