Szukaj przepisu

Gofry

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Gofry nieodłącznie kojarzą się nam z wakacjami i urlopowym wypoczynkiem. Teraz nie musicie wyjeżdżać nad morze żeby zasmakować tego przysmaku. Podajemy prosty przepis na szybkie i smaczne domowe gofry, które możesz zrobić w domu.

  • Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • dodatki: szklanka śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, owoce (truskawki, banany, wiśnie, itd)

Przepis

Przygotowanie gofrów nie jest trudne, na początek należy wszystkie składnik (oprócz białek) połączyć ze sobą w dużej misce i ze sobą zmiksować. Do stworzonej w ten sposób masy należy dodać ubite białka i zmieszać. Ciasto przenosimy za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu gofrów studzimy je na kratce. Gofry tak wykonane są bardzo wtedy bardzo delikatne i puszyste.

Przygotujmy teraz dodatki do naszych gofrów. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na ostudzone gofry kładziemy pokrojone owoce, na nie śmietanę a całość opcjonalnie możemy też polać polewą czekoladową. W sezonie letnim, można wykorzystać różnego rodzaju owoce, jakie daje nam ogród. Świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny będą gofry z truskawkami, malinami, brzoskwiniami i wiśniami.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Gosia pisze:

    Uwielbiam gofry, szczególnie ze świeżymi owocami i bitą śmietaną(Pilos z lidla), prawdziwa uczta:)

  2. szalona2023 pisze:

    A można czymś zastąpić gofrownicę?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Można opiekaczem, w piekarniku w foremce lub na folii aluminiowej na żelazku ;)

  4. Pyszne.
    Dzięki za przepis.

  5. Bożena pisze:

    Muszę wypróbowac..dzieki za udzial w akcji.

  6. awp pisze:

    kurde pycha jak marycha

  7. Sarcix pisze:

    Ile ich wyjdzie?

  8. Kapitan Cook pisze:

    ok. 8 gofrów

  9. laura pisze:

    zabieram sie d roboty dzieki

  10. emi pisze:

    strasznie glinowate,a miały być kruche!!!! przepis porażka

  11. Kapitan Cook pisze:

    Dużo zależy od składników i mocy gofrownicy. Nam wyszły pyszne. Być może w procesie przygotowania ciasta poszło coś nie tak. Co do gofrownicy powinna miec ona co najmniej 700 vat aby wyszły chrupiące. Pozdrawiamy

  12. Hanna pisze:

    Czy 2 łyżki proszku do pieczenia? Czy to nie za dużo? Może 2 łyżeczki?

  13. Kapitan Cook pisze:

    Łyżeczki oczywiście. Już poprawiamy. Pozdrawiamy

  14. IQON pisze:

    Jak przytrzymaliśmy dłużej to wyszły nam troszkę spalone a jak troszkę krócej to wyszły nam surowe. Nie wiem czemu tak się dzieje. Może mam lipną gofrownicę .

  15. Kapitan Cook pisze:

    bardzo dużo zależy od gofrownicy, najlepszą są te o mocy min. 700 Wat.

  16. mel. pisze:

    700 V ???!!!!!!! chyba sobie żartujecie! nie kupujcie takiego dziadostwa. miałam taka 850 V i nigdy nie byłam zadowolona, robienie gofrów było męczące. Jak chcecie mieć gofry to postarajcie się trochę bardziej i kupcie porządną gofrownicę od 1200 V wzwyż (nie jest łatwo taką znaleźć w normalnych sklepach AGD w tym Avans i Euro). Ale można znaleźć takie całkiem tanio w internecie. ja kupiłam 1300 V za nie całe 200 zł! Jedynym minusem jest to, że jak oparzycie się taką z większą mocą to drugi stopień gwarantowany. sprawdzałam ;)

  17. jacob pisze:

    Jutro robie gofry :)

  18. Cornel pisze:

    przepis do niczego…

  19. Kapitan Cook pisze:

    Dlaczego. Co się nie udało? Może wspólnie znajdziemy przyczynę.

  20. Sizimon pisze:

    @mel. nie mam zamiaru robić gofrów w stacji transformatorowej w domu jest maksymalnie 360V
    i chyba chodziło tobie o Watty
    Pozdrawiam

  21. Smakosz pisze:

    Rewelacja ;)
    Ktory to juz raz i zawsze sa ekstra. Wiec nie wiem o co niektorym chodzi.

  22. diana pisze:

    wyszły niestety gumowate, zupełnie nie kruche, a gofrownicę mam dobra 1200V

  23. Kapitan Cook pisze:

    można zmieszać mleko z woda pół na pół, wtedy zyskamy więcej chrupkości

  24. maja;D pisze:

    trzeba dodać więcej proszku jak wychodzą surowe,bo muszą urosnąć!!!oraz alkohol/wypróbowałam dawno temu/pozdrawiam..

  25. ula pisze:

    Moniko co my tu mamy

  26. PB pisze:

    Takie sobie, wszystko wyszło dobrze ale efekt nie jest rewelacyjny.

  27. Ania & A pisze:

    wlasnie zjedlismy gofry z przepisu ;-) Poooooooooleca !!! :)

  28. aaa pisze:

    ile cukru?

  29. Kapitan Cook pisze:

    jest to przepis bez cukru, cukier paliłby się w gofrownicy i mocno przyciemniałby gofry.

  30. oli pisze:

    Z tymi goframi to jest tak… Jak kupicie składniki w Biedronce to na pewno wyjdą :)
    a jak kupicie jajka w Tesco,mleko w Auchan a mąkę w Lidlu to na pewno nie wyjdą :)

  31. Smoku pisze:

    Gofry bardzo dobre nwm o co chodzi niektórym ludziom ;p

  32. bianka pisze:

    Rewelacja ;-) pyszne.chrupiące…polecam♡

  33. Jednej pisze:

    Zrobiłem te gofry i były przepyszne. Mam gofrownice o 900 VAT-ów.

  34. kaaasiaaaaaax pisze:

    Jaka ta mąka?

  35. Kapitan Cook pisze:

    Mąka pszenna typ 450

  36. ELA pisze:

    ZROBIŁAM PRZEPIS PO RAZ PIERWSZY – PYCHA – POLECAM

  37. maja pisze:

    Ciasto na gofry bez mąki?? Dziwne to dla mnie i dodałam tyle aż uzyskałam odpowiednią konsystencję;)

  38. Kapitan Cook pisze:

    jest w składnikach: 2 szklanki

  39. Syla115 pisze:

    Rewelacja!!! Pyszne:D

  40. Iwi pisze:

    Super gofry, pyyyycha. Polecam przepis

  41. Gofry pisze:

    Gofry wyszły bardzo miękkie i było czuć w smaku proszek do pieczenia, mam gofrownice 1200 V. Czego to moze byc powód?

  42. Kapitan Cook pisze:

    Proszę ograniczyć proszek do pieczenia.

  43. Chef pisze:

    Świetny przepis! Gofry zawsze wychodzą puszyste i chrupiące. Istotne znaczenie ma proces powolnego dodawania piany z białek do ciasta, a następnie delikatnego mieszania całości.

  44. haneczka pisze:

    Przed chwilą zrobiłam. Super, wyrośnięte POLECAM

  45. kajusia7777 pisze:

    :( Jakoś nie wychodzą mi te gofry…. robię wszystko zgodnie z przepisem a gofry wychodzą gumiaste i blade bez względu jak długo siedzą w gofrownicy…no wiadomo że nie godzine je tam trzymam oczywiście… Mam gofrownice 850W… Dlaczego wychodzą mi takie kapciuchy?! a nie chrupiące złote goferki …????

  46. Kapitan Cook pisze:

    Ciężko powiedzieć, nam zawsze wychodzą dobre

  47. Gosia pisze:

    Właśnie zrobiłam po raz pierwszy gofry z tego przepisu. I wyszły idealnie! Jestem z siebie dumna :D Dzięki wielkie za przepis !

  48. kajusia7777 pisze:

    możliwe że proszek do pieczenia był zwietrzały? lub dodałam go zbyt mało?

  49. Kapitan Cook pisze:

    Możliwe

  50. kardashian pisze:

    I love this waffles. This is Polish recipe, but this cook are amazing!

  51. 1grazyna46 pisze:

    Witam! z tego przepisu gofry wychodzą zawsze dobre,robiłam już nie raz.Pozdrawiam

  52. joleczka 1 pisze:

    Wyszly mi cudowne super przepis sa takie puszyste i chrupionce
    Wyszly cudowne sa takie chrupionce i puszyste super przepis pozdrawiam

  53. anusia48 pisze:

    przepis super !!!

  54. mia pisze:

    Super! Mysle, ze istotne jest aby mase po dodaniu piany z bialek wymieszac bardzo delikatnie oczywiscie lyzka. Pyszne i chrupiace a gofrownica ma 700W.

  55. Izabella pisze:

    Nie mam foremek ani gofrownicy ale mam opiekacz…co dalej?

  56. kuba1marcin pisze:

    piszne gofry domowej roboty xd

  57. tttroooooool kacper pisze:

    bardzo dobre gofry ale nie potrzebnie proszek do pieczenia bez tego i tak są chupiące i pyszne

  58. zuzanna pisze:

    moje gofry są smaczne
    5 żółtek 2szklanki mąki szklanka wody 5 łyżek cukru szklanka oleju 5 białek ubić na sztywno

  59. kasa pisze:

    Pyszne !!!!!!!!!!!!!!!! ;)

  60. PawelzBergen pisze:

    Ja zrobilem tak ze wrzucilem 4 zoltka do gara, maki moze z 2 szklanki albo 2.5…. proszek do pieczenia 2 lyzeczki, cukier waniliowy, i lyzke cukru. bialko wrzucilem z trzech jajek do drugiego gara dodalem troche soli i ubilem mikserem. Wymieszalem uzywajac miksera na najwyzszych obrotach i gofry wyszly zajebiste. Joł.

  61. Dawidoski pisze:

    Gofry pyszne :) Polecam każdemu kto lubi takie słodkości :)

Skomentuj


6 − = dwa