Zupa brokułowa, krem z brokułów


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 kg brokułów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 120 ml słodkiej śmietany
  • 1 opakowanie płatków migdałowych lub nasion dyni
  • szczypta cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny

Porada szefa kuchni

Wiecie co jest tajemnicą intensywnego zielonego koloru tej zupy? Szczypta cukru dodana do wody, w której go ugotujecie. Dzięki temu zachowają one swój intensywny zielony kolor!

Krem brokułowy to łatwa i stosunkowo szybka do przygotowaniu zupa, która na rodzinnych kolacjach może świetnie zastąpić przystawkę. Jest zupą uniwersalną, może być podawana na gorąco i jako chłodnik tylko koniecznie, ze świeżo prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.

Miłośnikom brokułów z pewnością zasmakuje także wyśmienita sałatka brokułowa.

Przepis

Gotujemy warzywa: brokuły osobno, resztę towarzystwa osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól (warzywa, które są za szybko solone dłużej się gotują).

Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka zalewamy 0,5 l bulionu z kurczaka i miksujemy (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzucamy po prostu brokuły i miksujemy. Warto zrobić wywar na kościach lub skrzydełkach z kurczaka).

Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku. Zupę podajemy ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi.