Zupa krem z brokułów


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 kg brokułów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • śmietana
  • 1 opakowanie płatków migdałowych lub nasion dyni
  • szczypta cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender ręczny

PORADA SZEFA KUCHNI

Wiecie co jest tajemnicą intensywnego zielonego koloru tej zupy? Szczypta cukru dodana do wody, w której gotujecie brokuły. Dzięki temu zachowają one swój intensywny zielony kolor!

Krem brokułowy to łatwa i stosunkowo szybka do przygotowaniu zupa, która na rodzinnych kolacjach może świetnie zastąpić przystawkę. Jest zupą uniwersalną, może być podawana na gorąco i jako chłodnik tylko koniecznie, ze świeżo prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.

sposób przygotowania

  1. Na początek przygotuj wszystkie warzywa: marchew obierz i pokrój w plasterki (ok. 5 mm).
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Marchew, ziemniaki i cebule wrzuć do garnka i ugotuj. Gdy będą al dente dodaj 2 łyżeczki soli.
  5. Brokuły rozdrobnij i ugotuj w osobnym garnku z odrobiną cukru.
  6. Ugotowane warzywa i brokułu odcedź i wrzuć do jednego garnka, zalej bulionem i zmiksuj blenderem.
  7. Krem gotuj przez 5 minut i wyłącz palnik.
  8. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż delikatnie płatki migdałów.
  9. Zupę podawaj ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi.