Zupa krem z brokułów


6 osób
Łatwe
Składniki
brokul1
  • brokul1
  •  brokul2
  •  brokul3
SKŁADNIKI
  • 1 kg brokułów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • śmietana
  • 1 opakowanie płatków migdałowych lub nasion dyni
  • szczypta cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender ręczny

PORADA SZEFA KUCHNI

Wiecie co jest tajemnicą intensywnego zielonego koloru tej zupy? Szczypta cukru dodana do wody, w której gotujecie brokuły. Dzięki temu zachowają one swój intensywny zielony kolor!

Krem brokułowy to łatwa i stosunkowo szybka do przygotowaniu zupa, która na rodzinnych kolacjach może świetnie zastąpić przystawkę. Jest zupą uniwersalną, może być podawana na gorąco i jako chłodnik tylko koniecznie, ze świeżo prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.

sposób przygotowania

  1. Na początek przygotuj wszystkie warzywa: marchew obierz i pokrój w plasterki (ok. 5 mm).
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Marchew, ziemniaki i cebule wrzuć do garnka i ugotuj. Gdy będą al dente dodaj 2 łyżeczki soli.
  5. Brokuły rozdrobnij i ugotuj w osobnym garnku z odrobiną cukru.
  6. Ugotowane warzywa i brokułu odcedź i wrzuć do jednego garnka, zalej bulionem i zmiksuj blenderem.
  7. Krem gotuj przez 5 minut i wyłącz palnik.
  8. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż delikatnie płatki migdałów.
  9. Zupę podawaj ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi.

Zupa krem z brokułów
1 vote, 4.00 avg. rating (76% score)
  • Magda

    Przepis fajny ale…gotujesz warzywa bez soli aby sie krócej gotowały (zapewne aby zachowały wiecej wartosci odżywczych) po czym wyjmujesz je z wody w ktorej sie gotowały i zalewasz bulionem z kostki. W wodzie w ktorej sie gotowały zostało sporo mikro i makroelementów, wylewasz je do zlewu. Dodajesz kostke rosołową pełną chemii. Moze zupa smaczna ale średnio zdrowa. Nie lepiej zmiksować warzywa z wodą w ktorej sie gotowały, zamiast kostki dodać domowy wywar z mięsa. Nie ma na to czasu. Zamiast wywaru dodajemy 2 łyżeczki dobrego masła albo oliwy z oliwek/oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Smaczniej i o wiele zdrowiej.

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Świetna propozycja. Jednak nie każdy ma domowy wywar. Wtedy kostki ratują życie. Ale propozycja aby wszystko gotować w jednym garnku i wykorzystać tą wodę – świetny

  • Halsza

    Przepis super świetny, każdy może go lekko zmoderować wg własnych upodobań. Dla mnie wywar z brokułów jest za intensywnie „pachnący”, podobnie jak wywar z młodej kapusty czy kalafiorów, które to po zagotowaniu zawsze odlewam. I jest ok. I z tą zupką będzie podobnie. Wielkie dzięki za ten przepis i za rady Magdy, wszystko się przyda. Pozdrawiam serdecznie.

  • Maddie

    @Magda- nie czytając Twojego komentarza dokładnie to samo pomyśłam: czemu wylewasz wywar warzywny?
    Lepiej ugototowac wywar mięsno warzywny [chociażby z korpusiku i wloszczyzny] i w zalezności od upodobań albo brokuły dodać ugotowane w innym garnuszku (bo rzeczywiście pachną swoiscie) albo gotować razem i zmikoswać

  • Mafy

    Witam,
    Właśnie wczoraj zrobiłam swoją brokułową. Ja większość zup gotuję na wywarze z szyi indyka plus ziele, listek, pieprz. Trwa to długo jak na zupę, ale efekt bombowy. Zero chemii typu kostka, vegeta czy inny kucharek. Dopiero do gotowego wywaru wrzucam warzywa. Ja lubię wszystkie „śmierdziuchy”, dlatego swoją zupę doprawiłam czosnkiem i gorgonzolą. „Śmierdzi” cudownie! Smakuje wybornie. Dzięki za pomysł z płatkami migdałów – chyba nie wpadłabym sama.

  • ryszardo

    Dodam tylko, że szkoda łodyg. Łodyżki , te „zdrewniałe” po prostu obieram- skrobię do miejsca aż się pojawi miękka ich część i oczywiście wtedy nadaje się do zmiksowania potem w blenderze. W ogóle wydaje się, że brakuje tu jednego:Najpierw wrzucam obrane łodyżki, po chwili dopiero różyczki i zagotowuję max. 2 minuty. Po to by zachować maksimum witamin I wtedy miksuję na krem. Szkoda po prostu wyrzucać łodyżki , czy ten grubszy ‚pieniek’, na którym kwitnie cały brokuł. Reszta okej.

  • fistaszek

    Ja zazwyczaj wszystkie przepisy modyfikuję w zależności od zawartości lodówki. Mam taką drobną podpowiedź dla tych którym „śmierdzi” gotujący się brokuł czy kalafior, do gotującejego się warzywa dodaj kilka kropli cytryny, zabija uciażliwy zapach( tylko nie przsadzajcie żeby nie wyszła zupa cytrynowa).

  • Ania

    Nie mając w ogóle talentu do gotowania udało mi się ugotować zupę z powyższego przepisu – pyszna!!! Chyba pierwszy raz w życiu ugotowałam coś co mi tak bardzo smakowało i mam nadzieję moim gościom też posmakuje.

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Gratulacje. Zapraszam do dalszego gotowania i próbowania

  • Gr0m

    Spróbuję z kostką, ale brokuła uwarzę na parzę :) Wtedy na pewno zostanie zielony.

  • madzia

    warzywa gotujcie dopiero kiedy woda sie zagotuje, wtedy nie uciekną wam żadne składniki odżywcze i wodę po brokułach można spokojnie wylac :)

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    dzięki Madziu. Jest to bardzo ważna informacja, gdyż wśród wielu osób pokutuje przekonanie,że warzywa trzeba wrzucać do zimnej wody. Jeśli pozostawić ich składniki mineralne i witaminy w środku to wrzucamy do wrzątku.

  • mama

    Ja tez nigdy nie dodaje kostki, kucharka itp

  • klaudia

    a mój krem wyszedł trochę mdły :( nie dodawałam kostki, to dlatego? po prostu ugotowalam wywar na skrzydełkach, w nim ugotowałam warzywa, dodałam brokuły, sól, pieprz, czosnek… co powinnam zrobic, żeby smak był bardziej intensywny? nie chcę dodawać chemii..

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    warto dodać nać pietruszki oraz więcej brokułów jeśli smak jest mało wyraźny. Dla podkreślenia polecam ser gorgonzola. Zupa ta ma specyficzny smak, który może się wydawać mdły, warto zatem podkreślić go powyższymi składnikami.

  • Magda

    Żeby zintensyfikować smak zupy można wywar ugotować z listkiem bobkowym i zielem angielskim, jeśli ktoś lubi (ja zawsze dodaję te przyprawy do zup warzywnych z brokułami), a przede wszystkim dodać trochę lubczyku (naturalna przyprawa maggi), który nadaje nie tylko smak, ale też aromat. Jeśli ktoś lubi zioła, może też sypnąć szczyptę tymianku.

  • Kasia

    Właśnie zjadłam caaaaaały talerz tej zupy – PYCHA!
    Tylko tak jak w komentarzach, dodałam wywaru z warzyw i, gdy mi się skończył, z brokuła (jakaś gęsta była, więc dodałam dwa razy tyle wywaru, co w przepisie) i muszę przyznać, że jest świetna! Z odrobinką śmietanki i grzaneczkami… palce lizać!

    Zrobiłam z połowy porcji i będzie na 2 obiady dla 2 osób :)
    Dzięki za przepis!

  • springhaze

    odnośnie tego, co powiedział ktoś wcześniej:
    jeśli warzywa gotuje się żeby zachować ich walory po wyjęciu z wody, to wtedy tak, gotujemy we wrzątku, ale do wywarów lepiej właśnie wrzucać do zimnej, wtedy cały smak przechodzi do wody (chociaż przy miksowanych zupach to ma małe znaczenie w sumie, ale jak ktoś chce czysty, esencjonalny bulion to wtedy zimna)

  • gregor

    przepis prosty i skuteczny,dodaję groszek ptysiowy i ciut śmietanki

  • Korn

    Ja jeszcze zostawiam parę różyczek brokuła i wrzucam do zupy.I na wierzch klęsk śmietany.

  • mojamalakuchnia.wordpress.com

    Ja także zostawiam kilka różyczek dla ozdoby, żeby w zupie coś pływało. I na wierzch – prażone płatki migdałów. Polecam ; )

  • monia

    ja ugotowałam wszystko na wywarze z kurczaka i dodałam 1/3 papryczki chili, która nieco wzbogaciła smak.

  • monia

    zapomniałam dodać, że oprócz prażonych migdałów posypałam po wierzchu szczypiorkiem. pycha!

  • bez soli

    do Magdy- wszystko pięknie zgadzam się że szkoda wylewać wywar do zlewu po gotowaniu brokułów, ale niestety gotowanie bez soli nie powoduje zachowania większej ilości wartości odżywczych, soląc coś i poddając to obróbce cieplnej powodujemy zachowanie wartości odżywczych w środku warzywa, gdy nie solimy wszystkie wartości uwalniają się i przedostają się w tym przypadku do wywaru, dlatego gotując rosół solimy go na końcu

  • nik

    Ja wesprę wszystkich tych, którzy uważają, że w kostce rosołowej nie ma żadnych trucizn i jest całkiem dobrą alternatywą dla własnego wywaru w zupach o własnym smaku. Prawdę mówiąc autorka sama proponowała użycie wywaru w którym gotowały się warzywa, czego nikt w amoku wywołanym pojawieniem się słowa „bulion” nie zauważył. Ja użyłem wywaru z gotowania do którego dodałem jeszcze kostkę warzywną, bo chciałem mieć wersję wegetariańską. Zupa bardzo dobra, nawet bez śmietany, i pomysł z migdałami świetny.

  • aśka

    Gotuję podobna zupę ale zdecydowanie bez chemii. Zazwyczaj wegetarianie dobrze się odżywiają i nie ma mowy aby gotowali na „wywarze” z kostki .

  • RATM

    Mała uwaga. Miksowanie gorących potraw tępi noże blendera.

  • karobaja

    Aśka, wegetarianie gotują właśnie na kostce. Co do zupy, do talerza można wrzucić grzanki.

  • Jola

    Ja do tej zupy dodaje na koniec galle muszkatołowa. Daje fajny smak.

  • Anka

    Pyszna zupa!!!!Dziękuję za przepis :)

  • misiabela07

    Muszę spróbować,bo uwielbiam krem z brokułów,a z płatkami migdałowymi jeszcze nie jadłam.
    Do mojej wersji (bez marchewki i cebuli,ale za to z porem) dodaję już po ugotowaniu duuużo natki i topiony serek śmietankowy.Podaję z grzankami.

  • młoda znawczyni smaku

    włąśnie robie identycznie jak kazałaś .. zobaczymu jak wyjdzie ;) jeśli wyjdzie źle to cie zabije xd , nie no a tak na powarznie to czuuje cebule i te warzywa , a co do wywaru to kostka :)

  • tygrrrrys

    dobra jest z grzankami (czyli z chlebem pokrojonym w kostkę, podsmażonym na suchej patelni)

  • Asia

    „Kapitan Cook pisze:
    2013/01/22 o 07:02

    dzięki Madziu. Jest to bardzo ważna informacja, gdyż wśród wielu osób pokutuje przekonanie,że warzywa trzeba wrzucać do zimnej wody. Jeśli pozostawić ich składniki mineralne i witaminy w środku to wrzucamy do wrzątku.”

    Ja przy gotowaniu warzyw stosuję zasadę, która kiedyś usłyszałam w programie kulinarnym – to co rośnie pod ziemią (marchewka, ziemniaki itp) wrzucamy do zimnej wody, to co rośnie nad ziemią (brokuł, kalafior, fasolka itp) do gotującej się wody.

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Jeśli chcemy uzyskać smak warzyw np. w rosole to do zimnej, a jak smak w środku warzywa bo jest ono danie docelowym to do wrzątku. Identycznie jak z mięsem

  • Marta

    Właśnie zrobiłam krem z podanego przepisu, warzywa ugotowałam w parowarze, zyskując jednocześnie zdrowy, a przede wszystkim bezmięsny wywar. Mogę śmiało polecić ten przepis, rewelacja!

  • Prostozkuchni

    Osobiście uważam, że czosnek trochę „zabił” smak zupki, próbując przed dodaniem była naprawdę smaczna, po dodaniu, już smak się trochę pogorszył, ale może po prostu za dużo go dodałam, bo robiłam z 1/2 tych składników, a czosnku i tak dałam ząbek, co prawda mały, ale… No tak, czy siak – polecam spróbowac przed jego dodaniem i myślę, że smak będzie zadowalający. :)

  • Gośka

    przepis jest super, danie smaczne. Moja córka nie chce jeść warzyw a tu wszystko zmiksowane i nic nie widać. W ogóle kiedy gotuje mało kiedy smakuje a ten przepis prosty i wyszło , mąż zadowolony. wszystkie komentarze tez bardzo się przydaly. dzięki.

  • Magdalena

    Uwielbiam brokuły i wszystko co z nimi związane! :)
    mniam, mniam, polecam!

  • http://www.littlebithate.pl/ Michał Zieliński

    To mój ulubiony przepis na krem z brokułów. Myślę, że sekret tkwi w ziemniakach,marchewce i cebuli. Same zblendowane brokuły są trochę mdłe. Niestety kostka rosołowa też robi robotę.

  • Moniczka

    Świetna porada z tym kolorem zielonym, potwierdzam, iż z grzankami smakuje wybornie! :)

  • Grażka

    Pyszna zupa, bardzo mi smakowałą!