Sałatka grecka


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 średnie pomidory malinowe
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 30 czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 1 mniejsza sałata lodowa
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano

PORADA SZEFA KUCHNI

W tradycyjnej sałatce greckiej daje się ser feta w jednym kawałku. Powinien to być płaski w szeroki płat aby samemu można było sobie ją porcjować. Ja dałam fetę w kostkach ze względu na wygodę przygotowania. Aby łatwiej Ci się kroiło fetę, zwilż nóż w gorącej wodzie, a krojenie pójdzie jak po maśle.

Tradycyjna grecka sałatka, składa się z 12 składników. Pomimo tego że jak sama nazwa wskazuje jest to sałatka, Grecy nie dodają do niej sałaty. W niektórych rejonach Grecji pojawia się świeża mięta, grubo posiekana, jednak nie jest stałym elementem tej potrawy. Poznaj na nowo oryginalną jedną z najbardziej znanych sałatek. Sałatka grecka ma różne odmiany ze względu na region. Może znasz jakieś? Napisz nam o tym!

sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
  2. Pomidory pokrój w ósemki i wytnij szypułki.
  3. Ogórka posiekaj w plasterki.
  4. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
  5. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubszą kostkę.
  6. Wrzuć do dania pokrojone składniki i całe oliwki. Następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Ser feta pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm i dodaj do dania
  8. Całość delikatnie skrop oliwą
  9. Do sałatki dodaj grubo posiekaną miętę lub pietruszkę.