Szukaj przepisu

Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

6 godzin
6 osób
łatwe
Składniki
tira1
  • tira1
SKŁADNIKI
  • 0.75 kg serka mascarpone ( 5 opakowań) 5 jajek 7 łyżek cukru pudru 1.5 opakowania biszkoptów „kocie języczki” 0.5 szklanki świeżo zaparzonej kawa, całkowicie wystudzonej, może być rozpuszczalna, natomiast kawa z fusami jest lepsza 5 łyżek likieru amaretto , dla osób lubiących mocny smak może być 7 łyżek 4 łyżki gorzkiego kakao

Pierwszy wakacyjny weekend, zwalniamy tempo, odnawiamy kontakty towarzyskie. Świetnym pomysłem na szybkie ciasto bez pieczenia, którym możemy poczęstować gości jest tiramisu.

sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Do dużej miski dajemy żółtka i cukier puder i miksujemy na tak zwany kogel-mogel (ok. 10 min). Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy serki mascarpone, miksujemy do powstania jednolitej masy. Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto. Układamy pierwszą warstwę z biszkoptów w naczyniu żaroodpornym, polewamy je kawą z amaretto (można dodać trochę fusów z kawy parzonej). Biszkopty mają być nasączone, ale nie mogą się rozpadać. Najlepiej robić to łyżeczką - ok. 2 łyżeczki esencji na jednego biszkopta. Ubijamy białka dodając do nich szczyptę soli ( lepiej się ubija), pianka ma być tak sztywna, że przy odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie. Dodajemy pianę do naszej masy z serka mascarpone i jaj, bardzo delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na nasze nasączone biszkopty i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wylewamy na nie esencje kawy i amaretto, przykrywamy pozostałą częścią masy. Tiramisu gotowe. Naczynie dokładnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, czekamy 5-6 godzin, najlepiej całą noc, aż smak kawy i aromat amaretto przejdzie na ser. Przed podaniem gościom oprószamy wierzch ciasta gorzkim kakao Smacznego!

Autor przepisu:

  • Antenka

    obłędne ciasto, wspaniale podane

  • Ola

    ślicznie się prezentuje w tej salaterce :)

  • ewa

    Dlaczego naczynie żaroodporne?

  • Kapitan Cook

    Oczywiście nie ma konieczności wykorzystywania naczynia żaroodpornego. Chodzi tylko o kształt i prezencję. Można oczywiście użyć dowolne naczynie

  • gosia

    Dlaczego nie ma w przepisie wzmianki, że krem trzeba podzielić? Jeśli przykryjemy masą serkową drugą warstwę biszkoptów, to nie otrzymamy takiego efektu jak na zdjęciu…

  • Kapitan Cook

    świetna sugestia, dziękujemy za zwrócenie uwagi :)

  • karina

    śliczne jest te ciasto a do tego przepyszne polecam

  • Pani w Kropki

    Zrobiłam i wyszło przepyszne! Cała rodzina się zajadała, tylko polecam zrobić mocniejszą kawę z amaretto, bo inaczej aromat nie przesiąknie zbyt dokładnie w resztę „ciasta”.
    ;)