Szukaj przepisu

Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

Pin it

Czas przygotowania: 6 godzin Drukuj przepis

Zatem zapraszam do przyrządzenia tego pysznego deseru! Po pierwsze, musimy sobie przygotować spód od naczynia żaroodpornego - w nim będziemy układać nasze ciasto. Po drugie, potrzebujemy mikser do ubicia białka z jajek, które nada naszemu ciastu puszystość.Po trzecie, dużą miskę w której swobodnie będziemy mogli mieszać ser mascarpone z żółtkami utartymi z cukrem pudrem i ubitą pianką z białek.

  • Składniki:

  • 0.75 kg serka mascarpone ( 5 opakowań)
  • 5 jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1.5 opakowania biszkoptów „kocie języczki”
  • 0.5 szklanki świeżo zaparzonej kawa, całkowicie wystudzonej, może być rozpuszczalna, natomiast kawa z fusami jest lepsza
  • 5 łyżek likieru amaretto , dla osób lubiących mocny smak może być 7 łyżek
  • 4 łyżki gorzkiego kakao

Przepis

Oddzielamy żółtka od białek. Do dużej miski dajemy żółtka i cukier puder i miksujemy na tak zwany kogel-mogel (ok. 10 min). Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy serki mascarpone, miksujemy do powstania jednolitej masy. Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto. Układamy pierwszą warstwę z biszkoptów w naczyniu żaroodpornym, polewamy je kawą z amaretto (można dodać trochę fusów z kawy parzonej).

Biszkopty mają być nasączone, ale nie mogą się rozpadać. Najlepiej robić to łyżeczką - ok. 2 łyżeczki esencji na jednego biszkopta. Ubijamy białka dodając do nich szczyptę soli ( lepiej się ubija), pianka ma być tak sztywna, że przy odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie.

Dodajemy pianę do naszej masy z serka mascarpone i jaj, bardzo delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na nasze nasączone biszkopty i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wylewamy na nie esencje kawy i amaretto, przykrywamy pozostałą częścią masy. Tiramisu gotowe.

Naczynie dokładnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, czekamy 5-6 godzin, najlepiej całą noc, aż smak kawy i aromat amaretto przejdzie na ser. Przed podaniem gościom oprószamy wierzch ciasta gorzkim kakao

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Antenka pisze:

    obłędne ciasto, wspaniale podane

  2. Ola pisze:

    ślicznie się prezentuje w tej salaterce :)

  3. ewa pisze:

    Dlaczego naczynie żaroodporne?

  4. Kapitan Cook pisze:

    Oczywiście nie ma konieczności wykorzystywania naczynia żaroodpornego. Chodzi tylko o kształt i prezencję. Można oczywiście użyć dowolne naczynie

  5. gosia pisze:

    Dlaczego nie ma w przepisie wzmianki, że krem trzeba podzielić? Jeśli przykryjemy masą serkową drugą warstwę biszkoptów, to nie otrzymamy takiego efektu jak na zdjęciu…

  6. Kapitan Cook pisze:

    świetna sugestia, dziękujemy za zwrócenie uwagi :)

  7. karina pisze:

    śliczne jest te ciasto a do tego przepyszne polecam

  8. Pani w Kropki pisze:

    Zrobiłam i wyszło przepyszne! Cała rodzina się zajadała, tylko polecam zrobić mocniejszą kawę z amaretto, bo inaczej aromat nie przesiąknie zbyt dokładnie w resztę „ciasta”.
    ;)

Skomentuj


6 × trzy =