Szukaj przepisu

Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

6 osób
Łatwe
Składniki
tira1
  • tira1
  • tiramisu-na-codogara
  • tira1
SKŁADNIKI
  • 750 g serka mascarpone ( 5 opakowań)
  • 5 jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1,5 opakowania biszkoptów „kocie języczki”
  • 120 ml świeżo zaparzonej kawy całkowicie wystudzonej
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki gorzkiego kakao

Pierwszy wakacyjny weekend, zwalniamy tempo, odnawiamy kontakty towarzyskie. Świetnym pomysłem na szybkie ciasto bez pieczenia, którym możemy poczęstować gości jest tiramisu.

sposób przygotowania

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Kawę wsyp do kubka i zalej gorącą wodą
  3. Do dużej miski dajemy żółtka i cukier puder. Całość zmiksuj na kogel-mogel (ok. 10 min)
  4. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj serki mascarpone i zmiksuj do powstania jednolitej masy.
  5. Do ostudzonej kawy dodaj amaretto.
  6. Ułóż pierwszą warstwę z biszkoptów w naczyniu żaroodpornym, polej je kawą z amaretto. Biszkopty mają być nasączone, ale nie mogą się rozpadać. Najlepiej robić to łyżeczką - ok. 2 łyżeczki esencji na jednego biszkopta.
  7. Ubij białka na sztywno dodając do nich szczyptę soli
  8. Dodaj pianę do masy z serka mascarpone i jaj, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę delikatnie wyłożone biszkopty i ułóż drugą warstwą .
  9. Wylej na nie esencje kawy i amaretto i przykryj pozostałą częścią masy.
  10. Naczynie dokładnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
  11. Przed podaniem gościom oprósz wierzch gorzkim kakao

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Ciasto Milky Way
  • _MG_4241
  • ciasto-z-pianka
  • Ciasto krówka
  • Seromakowiec
  • Antenka

    obłędne ciasto, wspaniale podane

  • Ola

    ślicznie się prezentuje w tej salaterce :)

  • ewa

    Dlaczego naczynie żaroodporne?

  • Kapitan Cook

    Oczywiście nie ma konieczności wykorzystywania naczynia żaroodpornego. Chodzi tylko o kształt i prezencję. Można oczywiście użyć dowolne naczynie

  • gosia

    Dlaczego nie ma w przepisie wzmianki, że krem trzeba podzielić? Jeśli przykryjemy masą serkową drugą warstwę biszkoptów, to nie otrzymamy takiego efektu jak na zdjęciu…

  • Kapitan Cook

    świetna sugestia, dziękujemy za zwrócenie uwagi :)

  • karina

    śliczne jest te ciasto a do tego przepyszne polecam

  • Pani w Kropki

    Zrobiłam i wyszło przepyszne! Cała rodzina się zajadała, tylko polecam zrobić mocniejszą kawę z amaretto, bo inaczej aromat nie przesiąknie zbyt dokładnie w resztę „ciasta”.
    ;)