Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 750 g serka mascarpone ( 5 opakowań)
  • 5 jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1,5 opakowania biszkoptów „kocie języczki”
  • 120 ml świeżo zaparzonej kawy całkowicie wystudzonej
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki gorzkiego kakao

Porada szefa kuchni

Zmiel kilka ziaren kawy i wymieszaj odrobiną brązowego cukru. Następnie dodaj kilka bardzo małych porcji wysokoprocentowego alkoholu (powyżej 60%) i wymieszaj całość tak, aby móc ulepić kulkę. Przed podaniem tiramisu gościom połóż ją na wierzchu porcji i podpal. Efektowne podanie deseru, spodoba się każdemu!

Pierwszy wakacyjny weekend, zwalniamy tempo, odnawiamy kontakty towarzyskie. Świetnym pomysłem na szybkie ciasto bez pieczenia, którym możemy poczęstować gości jest tiramisu.

Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia przepis

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Kawę wsyp do kubka i zalej gorącą wodą.
  3. Do dużej miski dajemy żółtka i cukier puder. Całość zmiksuj na kogel-mogel (ok. 10 min).
  4. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj serki mascarpone i zmiksuj do powstania jednolitej masy.
  5. Do ostudzonej kawy dodaj amaretto.
  6. Ułóż pierwszą warstwę z biszkoptów w naczyniu żaroodpornym, polej je kawą z amaretto. Biszkopty mają być nasączone, ale nie mogą się rozpadać. Najlepiej robić to łyżeczką - ok. 2 łyżeczki esencji na jednego biszkopta.
  7. Ubij białka na sztywno dodając do nich szczyptę soli.
  8. Dodaj pianę do masy z serka mascarpone i jaj, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę delikatnie wyłożone biszkopty i ułóż drugą warstwą .
  9. Wylej na nie esencje kawy i amaretto i przykryj pozostałą częścią masy.
  10. Naczynie dokładnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 - 6 godzin.
  11. Przed podaniem gościom, oprósz wierzch gorzkim kakao.