Tortilla espanola


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 4 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże pieczarki
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • trzepaczka do jajek
  • talerz lub pokrywka szersza od patelni

"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi". Trafne chińskie przysłowie na potwierdzenie tezy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia.

Przepis na: Tortilla espanola

  1. Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
  3. Umyj paprykę, oczyść z gniazda i nasion, a następnie pokrój w kostkę.
  4. Umyj pieczarki i oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń, po czym pokrój je w kostkę.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej ziemniaki oraz cebulę, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Dodaj paprykę oraz pieczarki.
  7. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj trzepaczką.
  8. Odcedź olej z patelni, a następnie wlej na nią jajka. Wszystko wymieszaj i poczekaj, aż się zetnie poruszając patelnią, aby placek nie przywarł od spodu..
  9. Przykryj patelnię pokrywką lub talerzem i przełóż na niego placek przewracając wszystko o 180 st.
  10. Dodaj na patelnię trochę oliwy i zsuń na nią tortillę. Smaż, aż całość się zetnie i połączy wszystkie składniki.