Przyprawy – kulinarne inspiracje


Jakie przyprawy dobieramy do potraw? W jaki sposób je stosować? Oto krótki poradnik dla początkujących. Dzięki informacjom zawartym w tym artykule dowiesz się więcej, na temat stosowania przypraw w kuchni. Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Przyprawy – kulinarne inspiracje

Dodawanie przypraw do różnego rodzaju potraw jest jak najbardziej wskazane, dzięki czemu są one smaczniejsze. To fakt powszechnie znany. Nie ma więc się co dziwić temu, że coraz większa liczba osób posiada w swojej kuchni naprawę sporą ilość przypraw, typu curry, vegeta, pieprz, sól, cynamon, imbir oraz wiele innych. Stosowanie przypraw sięga pamięcią do czasów prehistorycznych. Już nasi prapradziadowie magazynowali nasiona i zbierali zioła po to, by nadać swoim potrawom wyjątkowy smak.

W czasach starożytnych ceny przypraw sprowadzanych z innych krajów osiągały zawrotne ceny i taki stan rzeczy trwał przez wiele stuleci. Do pewnych przypraw dostęp mieli tylko najbogatsi – królowe, oligarchowie oraz szlachta i bogate mieszczaństwo.

W dzisiejszych czasach zakup ich nie powinien stanowić dla nas większego problemu, bo zazwyczaj są one dostępne w każdym porządnym sklepie osiedlowym, a już na pewno znajdziemy je w każdym supermarkecie i to w cenach kilkadziesiąt razy niższych, niż przed wiekami. Wiadomo nie od dziś, że za takie przyprawy nie powinniśmy zapłacić zbyt dużo pieniędzy, dlatego też ludzie chętnie kupują je w nadmiarze, aby przypadkiem nie zabrakło ich wtedy, gdy będą one najbardziej potrzebne.

Chyba każdy z nas wie jednak bardzo dobrze o tym, że takie przyprawy mają w sobie wiele zalet, dzięki nim potrawy są ostrzejsze, intensywniej doprawione, także widać wyraźnie, że korzystanie z takich przypraw jest jak najbardziej zrozumiałe i potrzebne. Importowane są z innych krajów coraz to nowsze przyprawy, które przebojem wbijają się na nasz rynek. Na pewno jednak każda osoba posiada swoje ulubione przyprawy, które wykorzystuje w kuchni przy przyrządzaniu własnoręcznie jakichkolwiek potraw. To one pracują na ostateczny efekt naszych kulinarnych działań. Dzięki przyprawom możemy zjeść niektóre dania, bo w przeciwnym przypadku byłyby one oczywiście bardzo mdłe, a do tego nie można dopuścić, zwłaszcza gdy organizujemy jakiś uroczysty obiad rodzinny. Należy wtedy jednak być bardzo czujnym, trzeba pamiętać o tym, aby przypadkiem nie przesadzić z przyprawami, bo niektórzy goście mogą nie lubić ich w nadmiernej ilości, więc warto ich o to zawczasu spytać. Dzięki nim niezależnie od tego, czy będzie to  przepis na lunch, śniadanie, obiad, czy kolacje – danie będzie pyszne.

Oto zestawienie przypraw, które zawsze powinny mieć swoje miejsce w naszej kuchni:

– sól morska

– czosnek granulowany

– ziele angielskie

– liść laurowy

– pieprz

– papryka słodka i ostra

– curry

– tymianek, bazylia, rozmaryn

1.00 avg. rating (73% score) - 1 vote