Produkty zbożowe


Są zdrowe i smaczne, zatem każda racjonalna dieta powinna je uwzględniać. Zboże oraz liczne produkty zbożowe są jednym z cenniejszych składników każdej diety i dają nam wiele korzyści. Czy jest na nie miejsce w zdrowej diecie? Oto odpowiedź na to pytanie.

Produkty zbożowe – czy w zdrowej diecie jest na nie miejsce

Wbrew pozorom asortyment tego typu produktów jest bardzo szeroki. To liczne produkty z pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, owsa oraz ryżu. Większość tych produktów jest smacznym dodatkiem do licznych posiłków, ale najważniejsze jest to, iż produkty zbożowe maja bardzo dużą wartość odżywczą, bowiem zawierają węglowodany – to one są energią dla naszego organizmu

Ze wszystkich zbóż za najcenniejszy w diecie uchodzi owies, natomiast drugim zalecanym zbożem jest proso, zawierające bardzo dużo fluoru oraz kwasu krzemowego. Równie wartościowym składnikiem każdej diety jest ryż, który zawiera trochę białka, sporo węglowodanów oraz witamin z grupy B. Jednak są również inne zboża, które wpływają pozytywnie na zdrowie. Jeżeli chcesz gotować zdrowo to na pewno musisz poznać moc komosy ryżowej i sorgo. Te dwa zboża zyskują coraz większą popularność. Nie mają glutenu i są lekkostrawne.

Produkty zbożowe dostarczają nam przede wszystkim energię niezbędną do działania. To właśnie one są doskonałym źródłem węglowodanów, które w postaci skrobi zapewniają nie tylko energię, ale również poczucie sytości na dłużej. Produkty zbożowe to również bardzo cenne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B oraz minerały, w tym niezbędne dla organizmu żelazo. Innym atutem produktów zbożowych są znajdujące się w nich substancje balastowe. Niestety podczas przemiału wiele substancji balastowych ginie, dlatego dietetycy zachęcają do kupowania produktów pełnoziarnistych, które zawierają o wiele więcej składników odżywczych.

Jakie zalety wynikają z systematycznego spożywania produktów zbożowych? Dlaczego warto uwzględnić je w swej diecie?

Produkty zbożowe nie zawierają zbyt wiele kalorii, za to na długo dają poczucie sytości. Należy jednak uważać na takie produkty jak Musli oraz smakowe płatki śniadaniowe. Część z nich zawiera wiele smakowych dodatków, które podnoszą wartość kaloryczną takiej przekąski. Na kalorie należy również uważać przy ciastach i innych wypiekach. Tu kalorie to przede wszystkim cukier wchodzący w skład takiego ciasta oraz liczne dodatki, jak migdały czy bakalie. Wypieki to również ukryte tłuszcze. Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o linię oraz o zdrowie nie mogą sobie od czasu do czasu na taki słodki deser pozwolić. Warto jednak wybrać wtedy lekkie ciasta drożdżowe i owocowe. Przepisy na ciasta tego typu znajdziecie w wielu miejscach sieci.

Dlaczego dietetycy przestrzegają przed jedzeniem pszenicy?

Chodzi tutaj głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie i wiązanie produktów wykonanych z mąki. To właśnie dzięki mocy glutenu wypieki są pulchne, ciasto na pizzę się ciągnie, a pierogi łatwo się lepią. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu. Większym problemem jest niestety fakt, iż pszenica jest modyfikowana genetycznie, przez co nie zawiera zbyt wielu wartości. Puste kalorie sprzyjają powstawaniu problemów zdrowotnych takich jak otyłość, cukrzyca oraz wiele innych. Jednak zdrowe osoby, które tolerują gluten nie muszą obawiać się problemów z nim oraz go ograniczać. Wystarczy wprowadzić racjonalne zasady żywienia i używać tych produktów, które nie są modyfikowane.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes