Pikantna zupa z tofu


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g tofu
  • 2 duże ząbki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • jedna łyżka cukru trzcinowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • świeże listki kolendry
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Porada szefa kuchni

Mąkę możesz przygotować samemu, wystarczy że w moździerzu utrzesz garść ryżu! Mąkę wymieszaj z odrobina wiórków kokosowych oraz suszonymi płatkami chili. Taka panierka nada tofu egzotycznego charakteru.

Kto z nas nie ma czasem ochoty na dobrą zupę? Czy tajska z zielonym curry już się Wam znudziła, serowa czy cebulowa jest za ciężka? Mamy dla Was coś nowego - rozgrzewającą zupę z tofu! To danie wprowadzi świeże spojrzenie na zupy i z powodzeniem może się stać hitem w Waszej kuchni. Podstawowy przepis jest wegetariański, ale możecie ją urozmaicić dodatkiem mięsa - najlepiej wołowego. Sprawdźcie jak prosty jest ten przepis!

Przepis na: Pikantna zupa z tofu

  1. Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij, a imbir zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. Do wysokiego rondla średnich rozmiarów dodaj olej kokosowy. Podsmaż na nim czosnek i imbir.
  3. Następnie dodaj pastę curry i przesmażaj minutę. Dodaj cukier i kolejna minuta smażenia. Baza gotowa.
  4. Teraz zmniejsz moc palnika, dodaj bulion, mleczko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy. Przykryj rondel pokrywkę i gotuj około 30 minut.
  5. W tym czasie obierz marchew i pokrój w cieniutkie plastry. Dodaj do zupy – gotuj kolejne 15 min.
  6. Teraz umyj i przygotuj fasolkę odkrawając końcówki. Możesz użyć również mrożonej fasolki, nie zapomnij jednak wcześniej jej rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
  7. Dodaj fasolkę i nadal gotuj do momentu, aż i marchew i fasolka zmiękną.
  8. Toru pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem z każdej strony do zarumienienia. Tofu możesz wcześniej obtoczyć w mące ryżowej.
  9. Zupę podawaj w głębokich miseczkach z dodatkiem smażonego tufu. Dla urozmaicenia możesz dodać również grzanki.
  10. Całość udekoruj listkami świeżej kolendry.