Ryba po grecku


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów dorsza lub mintaja
  • 200 g cebuli
  • 200 g marchewki
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g oliwy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól i pieprz
  • czerwona papryka mielona
  • 4 liście laurowe
  • suszone oregano
  • 200 ml oleju
  • 5 g cukru
  • 2 ciasta francuskie
  • Ciasto na tempurę:

  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 ml zimnej wody gazowanej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • tarka o grubych oczkach
  • 2 patelnie
  • papier do pieczenia
  • papierowy ręcznik

Porada szefa kuchni

Ciasto na tempurę wymieszaj bardzo szybko. Jego konsystencja powinna być zbliżona do śmietany. Bardzo ważne jest również to, aby do ciasta dodawać zimnej wody.

Jedni za nią przepadają, drudzy wyjadają tylko warzywną potrawkę albo kawałki mintaja, a jeszcze inni nie tykają jej w ogóle. Mimo tej rozbieżności, na polskiej Wigilii ryba po grecku musi być i zawsze znika z gara do ostatniego kęsa. Przedstawiamy przepis klasyczny i kompleksowo dbający o każdego rodzaju miłośników tej potrawy. Wybornie przygotowane, doskonale doprawione i aromatycznie smażone lub duszone są zarówno świeże filety, jak i tradycyjne w tym daniu warzywa. Delikatna w smaku, dobra na zimno i na ciepło, z powyjadanymi jarzynkami lub rybą, dwa dni po Wigilii albo dzień przed... zawsze!

Przepis na: Ryba po grecku

  1. Filety dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i pokrój na kawałki o długości ok 6 cm.
  2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć warzywa. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż całkiem zmiękną.
  4. Pomidory z puszki wrzuć na drugą, rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodaj do nich cukier, oregano, paprykę i liście laurowe. Mieszaj co jakiś czas, dusząc wszystko przez 5 minut.
  5. W misce przygotuj tempurę. Dokładnie i szybko wymieszaj wszystkie składniki razem.
  6. Na patelni rozgrzej olej i rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
  7. Każdy kawałek ryby obtocz w cieście i od razu wrzuć na gorący tłuszcz. Smaż z każdej strony na złocisty kolor. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  8. Z ciasta francuskiego wytnij okręgi o średnicy 10 - 12 cm i ułóż je na papierze do pieczenia.
  9. Okręgi z ciasta włóż do piekarnika na 16 minut, aby wyrosły z nich poduszki. Gorące odstaw, aby wystygły.
  10. W zimnych poduszkach wytnij otwór, a następnie włóż do niego kawałek ryby z warzywami.