Myśliwska zupa rybna


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • kilka sztuk różnych gatunków ryb: okoń, płotka, mały leszcz, krąp, węgorz, mały szczupak, sandacz, jazgarz
  • 1 cytryna
  • przyprawa do ryb
  • 2 l bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • sól i pieprz
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • połowa średniego selera
  • 3 cebule z łupiną
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 60 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • odrobina octu winnego
  • natka selera
  • ziele angielski
  • 2 świeże papryczki chili

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duży garnek
  • nóż do filetowania
  • duże sito
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Im więcej gatunków ryb włożysz do garnka tym lepiej, będzie jeszcze smaczniejsza. Najlepiej smakuje przygotowana jeszcze nad tą samą rzeką lub jeziorem w towarzystwie lasów i łąk. Możliwe to jest wyłącznie dzięki kociołkowi zawieszonemu nad ogniskiem.

Czy w Waszych wakacyjnych, kulinarnych wspomnieniach pojawia się czasem zupa rybna spożywana gdzieś daleko, w ciepłym kraju, przy szumie fal Adriatyku? Tęsknicie? A czy wiecie, że ta potrawa jest zapomnianą... polską tradycją? Możecie ją pysznie i domowo odświeżyć, szczególnie jeśli macie w rodzinie zapalonych wędkarzy (a jeśli nie – wystarczy dobry sklep rybny), bo najważniejsze, żeby zestawianie ryb było jak najświeższe i różnorodne. Zupa kusi esencjonalnym bulionem, aromatem tradycyjnych przypraw, białego wina i świeżego lubczyku. Wyborna!

Przepis na: Myśliwska zupa rybna

  1. Większe ryby oskrob i dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą z wszelkich zanieczyszczeń. Następnie je wyfiletuj i usuń z nich ości. Filety skrop sokiem z cytryn i natrzyj przyprawą do ryb, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórki. Cebule przekrój na pół i przypiecz bardzo mocno nad palnikiem.
  3. Mniejsze ryby oskrob z łusek i wymyj. Z głów ryb powycinaj skrzela (czerwone płaty za „uszami”). Następnie głowy z mniejszymi rybami przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj je przez chwilę i wylej całą wodę.
  4. Ponownie zalej garnek, tym razem zimną wodą (ok. 2 l) i dodaj do środka obrane warzywa, natkę selera, cebule, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj całość przez co najmniej 3 godziny na małej mocy palnika.
  5. Po tym czasie przecedź zupę przez situ i usuń rozgotowane łby, ości i warzywa. Te ostatnie możesz pokroić i dodać do zupy ponownie, albo wrzucić świeże. Mięso z ryb również umieść w zupie.
  6. Do zupy dodaj bulion i posiekane papryczki chili. Dodaj również doprawione filety większych ryb z lodówki i wino.
  7. Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Cały czas mieszając przygotuj rumiana zasmażkę i dodaj do zupy.
  8. Całość gotuj ok. 45 minut na bardzo małej mocy palnika i dopraw ostatecznie solą z pieprzem oraz odrobiną octu.