Naleśniki z jarzębiną


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej (zimnej)
  • 3 jajka rozmiar L
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • konfitura z jarzębiny lub surowa jarzębina
  • olej do smażenia
  • masło (do konfitury)
  • miód (do konfitury)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • patelnia do naleśników
  • mikser
  • miska
  • chochla
  • ręcznik papierowy

"Czerwone korale, czerwone niczym wino, korale z polnej jarzębiny…" - chyba każdy podśpiewuje sobie czasem wielki przebój Brathanków, lecz niewielu odkryło, że jarzębinowe perełki można również z wielkim powodzeniem wykorzystać w kuchni! Są dość cierpkie, dlatego namawiamy Was dziś do połączenia ich z pysznymi, słodkimi naleśnikami i zachwycenia się prawdziwie jesiennym daniem w bardzo apetycznym kolorze. Co więcej, jarzębina ma właściwości lecznicze i doskonale wpłynie na Wasz układ odpornościowy – pokrzepieni zdrowotnie i smakowo, zanucicie pewnie pod nosem znaną piosenkę o czerwonych.

Przepis na: Naleśniki z jarzębiną

Konfitura z jarzębiny:
    1. W garnku zagotuj wodę. Gdy będzie gotowa włóż do środka na 2 minuty całą jarzębinę. Dzięki temu zabiegowi odpowiednio zmięknie oraz zneutralizujesz jej goryczkę.
    2. Następnie odcedź owoce w sitku.
    3. Na patelni, na średniej mocy palnika rozgrzej odrobinę masła z olejem i wrzuć jarzębinę. Całość duś, aż zmięknie. Możesz dolać odrobinę wody w trakcie duszenia.
    4. Na sam koniec dodaj miodu do smaku.
Sposób przygotowania naleśników:
    1. Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj pozostałe składniki ciasta i całość dokładnie wymieszaj mikserem.
    2. Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu i rozsmaruj go po całej powierzchni używając do tego kawałka papierowego ręcznika.
    3. Niepełną chochlą wylej ciasto na patelnię i okrężnymi ruchami nadgarstka rozprowadź je po całej powierzchni patelni.
    4. Naleśnika przewróć na drugą stronę dopiero gdy całkowicie się zetnie z góry. Staraj się kontrolować moc palnika tak, aby go nie spalić i aby była na tyle duża żeby nie przywierały do powierzchni.
    5. Z tych proporcji powinno wyjść ok. 11 naleśników.
    6. Gotowe naleśniki posmaruj wewnątrz konfiturą i złóż w rożki przed podaniem.