Krokiety ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 naleśniki
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść słonecznika
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • trzepaczka do jajek

Poznajcie smak prawdziwych, domowych krokietów ze szpinakiem. Rozpływające się w ustach krokiety z dodatkiem szpinaku oraz słonecznika. Wyborny smak i aromat.

Przepis na: Krokiety ze szpinakiem

  1. Rozmroź szpinak, a następnie odciśnij go z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij cebulę.
  4. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i wrzuć na patelnię na 10 sekund.
  5. Na patelnię dodaj szpinak i poczekaj, aż woda odparuje.
  6. Dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Całość smaż przez 3 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.
  7. Na oddzielnej, suchej patelni zarumień słonecznik i wrzuć go do masy szpinakowej.
  8. Chłodną masę wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej.
  9. Na rozłożony naleśnik nałóż masę szpinakową (ok. 100 g). Zawiń boki do środka, po czym zroluj wałek. Tak samo rób z pozostałymi naleśnikami.
  10. Przygotuj 2 naczynia: do jednego wbij jajko i je roztrzep trzepaczką, a do drugiego wsyp bułkę tartą.
  11. Maczaj krokiety najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
  12. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej krokiety po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.