Ratatuj


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 cebule czerwone
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 żółte pomidory
  • 2 zielone pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia ciemnozielona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • tymianek
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne (ew. naczynie na tartę, tortownica)

Porada szefa kuchni

Dla wydobycia bardziej aromatycznego smaku papryki i pozbycia się jej skórki możesz ją najpierw opalić nad palnikiem i obrać. Nie każdy jednak ma w domu palnik gazowy;) Nadzianą na widelec paprykę opalasz do momentu czarnej skórki, owijasz w folię aluminiową i zostawiasz na 10 minut. Następnie obierasz, wykrawasz gniazda nasienne i kroisz w kostkę.

Ratatuj, oryginalna nazwa - Ratatouille. Danie to pochodzi z Prowansji, dlatego też zioła prowansalskie to absolutnie konieczna przyprawa do dodania. Podstawą są tu młode warzywa, przede wszystkim cukinia, pomidory i papryka. Ratatuj to potrawa jarska. W tradycyjnej formie wszystkie warzywa są krojone w kostkę, a nie w plastry.

Przepis na: Ratatuj

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Dodaj krojone pomidory z puszki, dopraw majerankiem i tymiankiem i duś około 10 minut.
  3. W równą, 5 milimetrową kostkę, pokrój czerwoną i żółtą paprykę. Dodaj do pomidorów i smaż kolejne 15 minut.
  4. Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego tak, aby dokładnie przykryły jego dno.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190C.
  6. Bakłażan, cukinie, pomidory i cebule dokładnie umyj i pokrój w 3 mililitrowe plastry. <
  7. Warzywa układaj naprzemiennie i jak najbliżej siebie, tak aby zakryły całą powierzchnię naczynia.
  8. Przed włożeniem do piekarnika całość posól i popieprz oraz natrzyj mieszkanką 4 łyżek oliwy z oliwek z ziołami prowansalskimi.
  9. Całość zakryj szczelnie folią aluminiową i piecz 30 minut.
  10. Zdejmij folię z naczynia i piecz kolejne 30 minut.
  11. Po godzinie w piekarniku danie jest gotowe, całość ozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.