Fasolka po bretońsku


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g drobnej fasoli typu Jaś
  • 400 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • majeranek suszony
  • olej do smażenia
  • Zasmażka:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duży garnek

Porada szefa kuchni

Majeranek to doskonała przyprawa do ciężkostrawnych potraw, takich, jak fasolka po bretońsku. Nie tylko podnosi walory smakowe, ale także wspomaga pracę układu trawiennego - pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Fasolkę po bretońsku warto przygotować w większej ilości, a nadmiar przełożyć do pojemników i zamrozić.

Co prawda na Półwyspie Bretońskim nikt o niej nie słyszał, ale w polskiej domowej kuchni znika z michy ilekroć się w niej pojawi. Jest sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa w sporządzeniu, gdyż należy do zachwalanych i poważanych w naszej kulturze dań jednogarowych. Mowa oczywiście o fasolce po bretońsku, energetycznej, idealnej na obiad, gdy mamy do nakarmienia więcej głodomorów, a według naszego przepisu – najlepszej! Nawet w Bretanii nie powstydziliby się takiego dania! To jak – może dziś w Waszym garze?

Przepis na: Fasolka po bretońsku

  1. Fasolkę opłucz, wsyp do garnka i zalej wodą (kilka cm ponad poziom fasolki). Odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia dodaj do fasoli płaską łyżeczkę soli i gotuj w wodzie, w której się moczyła.
  3. Fasolę gotuj pod przykryciem do miękkości,  dolewając w razie potrzeby gorącej wody. Fasola musi być cały czas przykryta wodą.  Zajmie to około 1,5 – 2godziny.
  4. Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, delikatnie podsmaż. Następnie dodaj czosnek i smaż razem parę minut, uważając aby nie przypalić czosnku.
  6. Kiełbasę pokój w kostkę lub półplasterki i podsmaż na rumian ona patelni.
  7. Kiedy fasola będzie już miękka dodaj liść laurowy, podsmażoną kiełbasę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw dosmaku solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  8. W tym czasie przygotuj zasmażkę – w małym rondelku lub na patelni roztop masło i dodaj do niego mąkę. Smaż około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż mąka delikatnie się zarumieni.
  9. Zasmażkę dodaj do fasoli, dopraw obficie majerankiem i gotuj kolejne 5 minut.