Faszerowana papryka


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 30 g sera grana padano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 średnie papryki Ramiro
  • zioła dalmatyńskie
  • curry
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • sitko

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz nadać daniu jeszcze bardziej ciekawego smaku, kaszę wymieszaj z orzechami nerkowca lub wiórkami kokosowymi. Te dodatki świetnie pasują do kompozycji całej potrawy nadając jej egzotycznego charakteru.

Bardzo często propozycje dań, jakie jesteśmy w stanie wyczarować na wspólną imprezę z grillem oscylują wokół karkówek, kiełbasek, kaszanek i szaszłyków. Wegetarianie mają zagwozdkę i często modyfikują menu do własnych preferencji, lecz plastrowane warzywa z grillowej kratki są mało finezyjne. Pokażemy Wam, że można zrobić ciekawe danie, które będzie szybkie w przygotowaniu. Faszerowana Papryka Ramiro w egzotycznym wydaniu.

Przepis na: Faszerowana papryka

  1. Przed rozpoczęciem gotowania kaszy obficie ją spłucz pod bieżącą wodą.
  2. Następnie ugotuj ją o 4 minut krócej, niż zaleca producent na opakowaniu.
  3. Potem ponownie obficie spłucz ją wodą i odciśnij z nadmiaru wody.
  4. Ser zetrzyj na tarce i przełóż do miski z kaszą.
  5. Następnie w tej misce wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem oraz przyprawami.
  6. Z papryki wytnij ogonek i usuń gniazdo nasienne ze środka. Z ogonka przytnij miąższ papryki na tyle aby móc z niego zrobić „korek” do zatkania.
  7. Do środka papryki włóż doprawioną kaszę i zamknij delikatnie obkrojonym ogonkiem.
  8. Rozłóż papryki na kratce grilla i opiekaj po 4 i pół minuty z każdej strony na średniej wysokości.