Szukaj przepisu

Babka ajerkoniakowa

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Jak głosi pewne powiedzonko z babkami jest tak jak z prapremierą: każdy ją miał, ale nie każdy widział. Tym żartem pochodzącym z kabaretu Łowcy. B pragnę rozpocząć moje potyczki z babkami. Wielokrotnie robiłem babkę majonezową, która do dziś dnia jest dla mnie niezwykłym, wręcz magicznym połączeniem słodkiego z cierpkim. Jednak ta babuszka jest zupełnie inna. Przecież babka kojarzy się nierozerwalnie z jajkami, a ajerkoniak, jak nazwa wskazuje, składa się głównie z jajek. A zatem zapraszam na mojej jajeczne potyczki.

  • Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag cukru (1 szkl.)
  • 20 dag masła
  • 5 jaj
  • 1 mały proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka ajerkoniaku

Przepis

Miksujemy cukier, masło, jajka. Po doprowadzeniu tych składników do gładkiej konsystencji powoli zaczynamy dolewać ciurkiem ajerkoniak - ciągle miksując. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piecu przez ok. 1 godzinę. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


jeden × = 6