Zamiast ziemniaków… puree z zielonego groszku!


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mrożonego groszku zielonego
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • garść liści mięty
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko lub durszlak
  • blender

Porada szefa kuchni

Zamiast mięty możesz dodać inne świeże zioła, np. bazylię czy natkę pietruszki. Sprawi to, że puree będzie bardziej aromatyczne i zyska bardziej intensywny kolor.

Wiosenny i zielony talerz w środku zimy? Nic prostszego, przygotuj aksamitne puree z zielonego groszku, które sprawi, że danie mięsne nabierze kolorów i niepowtarzalnego smaku. Chcielibyście zaskoczyć domowników lub gości i podać obiad z nietuzinkowymi dodatkami? Zastąp ziemniaki naszym puree!

Przepis na: Zamiast ziemniaków… puree z zielonego groszku!

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki
  2. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Dorzuć mrożony groszek i gotuj razem do miękkości.
  3. Warzywa odcedź.
  4. Dodaj masło, mleko i miętę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę.