Walentynkowy przepis na naleśniki z pastą z kurczaka


4 osoby
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • Naleśniki:

  • 500 ml mleka
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • oliwa
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • Pasta z kurczaka:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie serka naturalnego (polecam President)
  • 1-2 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu
  • szczypta soli i pieprzu
  • Sos jogurtowy

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego
  • ulubione świeże zioła (melisa, mięta, bazylia)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa lub blender
  • pędzelek silikonowy
  • patelnia grillowa
  • patelnia do naleśników

Porada szefa kuchni

Naleśniki można zrobić z różnych rodzajów mąki. Ja do swoich użyłam mąki orkiszowej i ryżowej. Jeżeli użyjemy mąki gryczanej – mamy wersję bez glutenu. Warzywa, których użyjecie są dowolne, w moich naleśnikach znajdziecie: cykorię, marchewkę, zieloną sałatę, świeżego ogórka, korniszona i kiełki rzodkiewki.

Naleśniki to danie, które znane jest chyba wszystkim. Mnie osobiście kojarzą się z dzieciństwem. Z tym, że wówczas najczęściej dostawałam w wersji na słodko. Dziś mam dla Was przepis na naleśniki, ale...w wersji wytrawnej!

Przepis na: Walentynkowy przepis na naleśniki z pastą z kurczaka

 

Pasta z kurczaka

    1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
    2. Mięso dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (oregano, czosnek, tymianek, curry). Rozgrzej patelnię grillową lub grilla elektrycznego.
    3. Zgrilluj równomiernie doprawione piersi i przełóż na talerz, aby przestygły.
    4. Kiedy kurczak wystygnie, pokrój go na niewielkie kawałki i zmiel w maszynce do mięsa (używaj drobnych oczek) lub za pomocą blendera.
    5. Do zmielonego kurczaka dodaj serek naturalny, posiekany marynowany pieprz i dopraw solą i pieprzem - jeśli jest taka potrzeba. Całość wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

Przepis na naleśniki

    1. Do dużej miski wsyp mąkę (orkiszową i ryżową), dolej mleko i wbij całe surowe jajko. Dopraw solą i dodaj oregano, a następnie miksujemy ciasto na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodaj 1 łyżkę oliwy i ok. 2 łyżki wody gazowanej - dzięki temu, ciasto będzie bardziej puszyste.
    2. Rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją oliwą (za pomocą silikonowego pędzelka). Na rozgrzaną patelnie wylewamy jedną chochelkę przygotowanej masy i smażymy równomiernie z dwóch stron.
    3. Pamiętaj, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje! Kolejne wyjdą idealnie.
    4. Smaż naleśniki z całej ilości przygotowanej masy i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.

Przygotowanie naleśników

    1. Na każdym usmażonym naleśniku rozsmaruj pastę z kurczaka i dodaj ulubione warzywa.
    2. Naleśniki podawaj na zimno lub delikatnie zgrilluj na patelni. Jogurt grecki dopraw solą, pieprzem, marynowanym pieprzem i świezymi ziołami, a następnie wymieszaj i przełóż do sosjerki.
    3. Gotowe naleśniki podawaj z sosem jogurtowym.