Naleśniki na słono


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 20 g świeżej bazylii
  • 150 g dyni ze skórką
  • 200 g serka Mascarpone
  • 15 g cukru pudru
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 100 ml soku ze świeżej pomarańczy
  • kilka ziaren kawy
  • 20 g masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • patelnia do naleśników
  • drewniana szpatułka
  • garnek
  • chochla

Czy Wam również pozostały po Halloween piękne, dorodne dynie, które jeszcze kilka dni temu służyły za dekorację domu? Nie wiecie co z nimi zrobić? Mam dla Was ciekawe pomysły na dania, które możecie z nich wyczarować.

Naleśniki na słono przepis

  1. Do ciasta naleśnikowego dodaj bazylię i całość zblenduj. Następnie przygotuj naleśniki.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  3. Dynię umyj i obierz ze skórki. Następnie usuń część z nasionami, a resztę pokrój w kostkę o grubości 1 cm. Całość rozłóż w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Włóż do pieca na 35 minut.
  4. Naczynie żaroodporne umyj ponieważ będzie Ci jeszcze potrzebne do zapiekania naleśników
  5. Gdy dynia wystygnie zblenduj ją dokładnie.
  6. Następie wymieszaj mus z serkiem Mascarpone i dodaj cukier puder.
  7. Gotowe naleśniki wysmaruj wewnątrz farszem z dyni, a następnie poskładaj je w trójkąty ( na pół i ponownie na pół). W naczyniu żaroodpornym rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim naleśniki. Całość posyp brązowym cukrem i włóż do pieca na 15 minut.
  8. Na suchej patelni wysyp cukier brązowy i skarmelizuj go na palniku włączonym na średnią moc (nie mieszaj!).
  9. Następnie dodaj sok pomarańczy i likier pomarańczowy. Całość podgrzewaj aż karmel całkowicie się rozpuści. Wtedy wrzuć ziarna kawy i masło. Całość duś około 2 minut.
  10. Nałóż porcję sosu na talerz a na nim ułóż naleśniki.