Róże karnawałowe


6 osób
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 ml ciepłej wody
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 3 szklanki do wykrawania okręgów o średnicach ok. 4, 6 i 8 cm (mogą to być kieliszek do wódki, wąska i szeroka szklanka)
  • 2 noże do siekania
  • metalowa miska
  • stolnica
  • pergamin
  • trzepaczka
  • duże sito
  • termometr kuchenny
  • ręczniki papierowe
  • patyczki do szaszłyków

Porada szefa kuchni

Do górnej koronki róż przed podaniem dodaj odrobinę dżemu lub powideł śliwkowych, różanych, wiśniowych, malinowych lub porzeczkowych. Ten dodatek nie tylko urozmaici ich smak, ale również doda estetycznego i kolorowego efektu.

Poznajcie nasz przepis na chrupiące róże karnawałowe z ciasta z jakiego przyrządza się faworki. Ta smaczna, słodka przekąska zachwyci swoim smakiem i szaloną formą wszystkich gości, zarówno tych młodszych jak i starszych. Róże karnawałowe to także świetna alternatywa dla pączków w tłusty czwartek kiedy wszyscy pozwalamy sobie na odrobinę osłody, bo kalorie wtedy przecież się nie liczą.

Przepis na: Róże karnawałowe

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę i usyp z niej górkę. Następnie zrób w niej dołek przypominający kopiec i dodaj do środka żółtka, szczyptę soli, cały cukier waniliowy, masło oraz połowę wody. Całość na początku przesiekaj nożami aby rozdrobnić masło i wymieszać je z pozostałymi składnikami.
  3. Następnie dolej pozostałą część wody i zacznij wyrabiać masę rękoma. Aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
  4. Metalową misę ogrzej nad palnikiem ( powinna być bardzo ciepła, a nie gorąca). Ciasto połóż na talerzu i przykryj je misą na 30 minut tak aby nie dotykała ciasta.
  5. Po tym czasie rozłóż na blacie pergamin i oprósz go odrobina mąki. Następnie wytnij 1/3 część ciasta i rozwałkuj na blacie na grubość ok. 1 mm.
  6. Wytnij jednakową ilość okręgów o trzech średnicach.
  7. Następnie na każdym zrób po 4 nacięcia w równych odległościach od boku ku środkowi okręgu pozostawiając 1 cm od środka.
  8. Następnie w misce roztrzep białka. Namocz w nim palec i postaw kleks na środku dużego okręgu. Nałóż na niego średni i również na środku umieść odrobinę białka. Na koniec nałóż na średni krążek mały i dociśnij wszystkie palcem z wyczuciem tak aby się skleiły razem, a przy tym nie przebiły na wylot.
  9. Te czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
  10. Następnie wlej do garnka olej i rozgrzej do temperatury 140 – 150 stopni C.
  11. Wkładaj pojedynczo róże do smażenie w takiej ilości aby miały swobodną przestrzeń dookoła. Smaż z obu stron po kilka sekund do uzyskania delikatnie złocistego koloru. Do obracania i wyjmowania ich użyj patyczków do szaszłyków.
  12. Gotowe róże wyciągnij i rozłóż na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  13. Przestygnięte oprósz delikatnie cukrem pudrem.