Paszteciki karnawałowe
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej typ 450
- 400 g miękkiego masła o zawartości tłuszczu powyżej 80%
- 200 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 0,6 kg boczku wędzonego
- 0,6 kg karkówki
- 3 średnie cebule
- 50 g smalcu dobrej jakości
- 50 g masła dobrej jakości
- 3 jajka
- 4 żółtka
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy: majeranek, cząber i tymianek
- 50 g grzybów suszonych
TO CI SIĘ PRZYDA
- maszynka do mielenia mięsa
- miska
- folia spożywcza
- wałek
- stolnica
- sitko
Porada szefa kuchni
Masło możesz przygotować samemu w domowych warunkach. Potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietany 30 - 36% dobrej jakości. Umieść ok 150 - 200 ml w misce i ubijaj mikserem na średnich obrotach. Jeśli nie posiadasz miksera możesz to zrobić zwykłą trzepaczką, jedynie z tą różnicą, że poświęcisz na to więcej czasu i energii. Gdy ubijesz pianę, to miksuj/ubijaj dalej. Gdy całość zacznie się rozwarstwiać to sygnał że tworzy się masło. Ubijaj aż powstanie zbitek tłuszczu oddzielony od wodnistej maślanki. Takie masło osusz i przełóż do maselniczki.
Paszteciki karnawałowe przepis
- Składniki ciasta dokładnie ze sobą zagnieć, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 2 - 3 godziny.
- Grzyby zalej letnią wodą. Po 30 minutach pokrój je w kostkę i odcedź na sitku, ale wody nie wylewaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Karkówkę i boczek podsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni w celu zamknięcia mięsa.
- Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 45 minut. możesz je obłożyć przyprawami oraz warzywami dla wzmocnienia ich aromatu i smaku.
- Upieczone mięsa wyjmij, aby odrobinę przestygły. Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa póki są jeszcze dość ciepłe.
- Na patelni rozgrzej smalec i podsmażaj na nim przez ok. 7 minut grzyby. Następnie dodaj posiekane w kostkę cebule i smaż aż się zeszkli. Podlej całość odrobiną wody z grzybów, ale rób to przy użyciu sitka.
- Jeszcze gorące grzyb y z cebulą zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do farszu dokładnie mieszając.
- Do farszu dodaj masło i całość dokładnie wymieszaj. Gdy będzie całkowicie ostygnięty dorzuć do niego żółtka oraz jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą z pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
- Ciasto rozwałkuj na grubość nie mniejszą niż 1,5 cm i powycinaj z niego okręgi o średnicy nieco większej niż krawędź szklanki.
- Do ciasta nakładaj farsz i zlepiaj jak pierogi. Możesz je również formować w podłużne lub okrągłe bułeczki.
- Paszteciki piecz w piekarniku 20 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Gotowe możesz podawać jako przekąska do piwa lub zakąska do barszczu.
Wyglądają przepysznie! Bardzo podoba mi się przepis na farsz. Pewnie świetnie będą smakowały z barszczykiem. Zapisuję przepis :)