Sałatka gyros


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy gyros
  • 1 duża czerwona cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g)
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • majonez
  • keczup
  • olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • szklana misa
  • przeźroczyste salaterki

Porada szefa kuchni

Wersję podstawową możemy urozmaicić, dodając nowe warstwy: startego na tarce żółtego sera lub jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną kostkę.

Sałatkę gyros chyba wszyscy znamy i lubimy. Smaczne i kolorowe warstwy tej sałatki wyglądają bardzo efektownie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości podaj ją w nietypowy sposób - w szklankach lub małych miseczkach, dla każdego oddzielną porcję.

Przepis na: Sałatka gyros

  1. Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręczników papierowych. Pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
  2. Kurczaka przełóż do miski, dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Kapustę pekińską umyj, wysusz i poszatkuj.
  4. Ogórki i cebulę pokrój w niewielką kostkę.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka, aż się zarumieni. Odstaw do przestudzenia.
  7. W dużej misce szklanej lub kliku małych naczyniach szklanych układaj kolejne warstwy sałatki:
- kurczak - cebula - majonez - kukurydza - ogórki konserwowe - ketchup - kapusta pekińska
  1. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę.