Tortilla z gyrosem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 placków tortilla wraps
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • przyprawa gyros-kebab
  • sól, pieprz
  • 1 ogórek
  • 1 sałata lodowa
  • kilka plastrów salami
  • kilka plastrów żółtego sera
  • szczypiorek
  • ser topiony szczypiorkowy
  • oliwa z oliwek
  • Sos I:

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sproszkowane chili
  • Sos II:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • gofrownica lub grill elektryczny

Meksykańska tortilla z gyrosem to jedno z popularniejszych posiłków, którymi wieńczy się całonocną imprezę. Jednak danie to ma również potencjał na to, żeby stać się bardziej wykwintnym i zdrowym posiłkiem. Nasz przepis na tortillę wprowadzi odrobinę egzotyki do codziennego menu. Potraktujcie go jako inspirację i sami stwórzcie swoją kompozycję dodatków.

Przepis na: Tortilla z gyrosem

  1. Piersi dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w kostkę.
  2. Mięso przełóż do naczynia i dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa, a następnie wlej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  3. Pomidora i ogórka dokładnie umyj i osusz. Z pomidora pozbądź się pestek, a następnie oba warzywa pokrój w kostkę.
  4. Ser i salami potnij na paski o szerokości 1 cm.
  5. Sałatę lodową dokładnie umyj i osusz, a następnie porwij na kawałki.
  6. Po okresie macerowania na dużym ogniu smażymy kawałki mięsa ( nie za długo, aby nie wyschło. Bez dodatku tłuszczu, gdyż dodawaliśmy go już wcześniej).
  7. Sos I: połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj.
  8. Sos II: najpierw w moździerzu utrzyj musztardę francuską, a następnie dodaj resztę składników i wymieszaj.
  9. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć kurczaka i usmaż. Następnie odstaw aby wystygł.
  10. Wrapy posmaruj cienką warstwą serka szczypiorkowego. Następnie wzdłuż tortilli układaj wszystkie pokrojone składniki oraz mięso. Całość roluj jak krokiety.
  11. Gotowe smakołyki podpiecz w gofrownicy lub grillu elektrycznym.
  12. Przekrojone na pół gorące tortille posyp szczypiorkiem i jedz namaczając w sosach.